Cosplay

Japanizam u DOB-u

 

Danas je održana konferencija za štampu povodom „Japanizam“ festivala koji se u Srbiji održava već tri godine unazad. Predstavljen je program festivala, kao i kratki opis o čemu se tu zapravo radi za one manje upućene, a to je približavanje japanske kulture svim interesentima.

Festival počinje 30. Juna, traje 4 dana. Lokacija održavanja je Dom Omladine u Beogradu.

Program glasi:

DAN 1, 30. jun:

Amerikana

19h – otvaranje festivala je će svojim prisustvom uvećati njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana.

20:30h – prezentacija kultnog japanskog animiranog filma „Akira“ a zatim i projekcija istog.

U međuvremenu druženje ko gde  i skim stigne. Kakvo, to je već pitanje posetilaca.

DAN 2, 1. Jul:

Amerikana

12h – Jezička radionica „Tagai“ – naučite nekoliko fraza na japanskom. Za dž.

13h – Go radionica – Aleksandar Milošević će predstaviti drevnu igru GO, koja ima jednostavna pravila ali zahteva odličnu strategiju. Ovo zvuči kao bankarstvo u Srbiji.

15h – Origami radionica – Oriana Jovanović će pokazati svim zainteresovanima kako se presavijanjem papira mogu napraviti najrazličitije kreature. Niste pravi serijski ubica ako ne znate da napravite origami zmaja.

Povezana vest:  Digitalno restaurisana „Zaseda“ u Sezoni filmskih klasika

20h – „Cyberpunk na japanski način“ – ovo predavanje Gorana Lalića, studenta medicine / programera u slobodno vreme, bi trebalo da bude zanimljivo. Naime, on će govoriti o uticaju cyberpunk-a na japansku pop kulturu, kao i o sve tanjoj crti između mašine i čoveka.

21:30h – „Eve no Jikan“ – projekcija animiranog filma. Trebalo bi da je vezano za gorepomenutu tribinu. To jest predavanje. Radi se o robotima. Nije za mlađe od 13 godina. Dakle, negledljivo.

Klub DOB

14h – Turnir u video igrama. Tekken, here I come!

17h – AMV8 – muzički spotovi fanova koji se sastoje od klipova iz anima. U uputstvu za upotrebu kaže da nije za malđe od 16 godina. Dakle, možda bude malo golotinje. I nasilja.

18h – Tribina: Ban in Japan – novi zakon o cenzuri u japanskoj filmskoj industriji. Zanimljivo. Pitam se da li se Japan bavi prohibicijom u Srbiji?

Povezana vest:  Piter Džekson: Dobro je što smo produžili priču o Hobitu

Hol

14h-23h – Artist Alley – izložba radova pretežno domaćih crtača inspirisanih Japanom.

DAN 3, 2 jul:

Amerikana

13h – Radionica borilačkih veština: Sumo federacija Srbije – dođite da se porvemo.

15h – Manga radionica –  Mina Petrović i Vladimir Prodanović će održati javni čas o crtanju mangi. A onda će Nacisti da vas odvedu u Kragujevac.

17h – Radionica kaligrafije – škola jezika Opstanak – će vas podučiti lepom pisanju. Kad dođete iz Kragujevca.

19:30h – Gost Japanizma – Aleksa Gajić će vam pričati o sebi i svom animiranom filmu „Edit i ja“. Ako bude pričao kao na intervjuima sa snimanja poželećete da ste ostali u Kragujevcu.

21h – Projekcija: King of Thorn – Ne znam šta je a bojim se da priupitam google.

Klub DOB

14h – Turnir u video igrama. Čitaj: digitalna pegla.

Hol

Povezana vest:  Patriša Klarkson i Stenli Tuči vode dodelu nagrada Gotam

14-23h – Artist Alley. To je ista ona izložba od juče.

DAN 4, 3. Jul:

Amerikana

14h – Prijave za cosplay. Cosplay je maskiranje u svog omiljenog anime junaka ili junakinju. Zašto da se prijavite? Biće neke vredne nagrade. Ako ne budu vredne, naterajte organizatore na sepuku.

17h – Cosplay defile, iliti maskenbal. Ali ima fora. Ne treba se samo maskirati u svog omiljenog lika, nego ga što bolje odglumiti tj. dočarati. I svako će morati da se predstavi publici. Javno.

19:30h – Svečana dodela nagrada najboljim učesnicima cosplay-a, kao i najboljim autorima radova na izložbi a koju će izvršiti Tošio Cunozaki, ambasador.

20:30h – Žurka – gde će čuveni DJ Haseo puštati probrani japanski pop (J-pop), japanski rok (J-rok), korejski pop (K-pop) i muziku iz japanskih crtaća. A biće i glasanje za naj-kostim koji nije učestvovao na cosplay defile.

22h – Proglašenje cosplay pobednika po izboru publike.

Klub DOB i Hol

14h-22h – Druženje.