sisanje_plakat_preview

Srpski kandidat za Oskara biće objavljen u sredu

 

Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN) zvanično će objaviti koji je film srpski kandidat za Oskara u sredu, 31. avgusta, u podne, u Muzeju kinoteke. Do tada će se odluka Stručnog odbora AFUN-a čuvati u tajnosti, po ugledu na ceremoniju u Los Anđelesu.

Prema novim Pravilima o tajnosti glasanja, ni jedan član Stručnog odbora pojedinačno nije upoznat sa konačnom odlukom, pa su eventualne informacije o kandidatu proizvoljne, saopštio je danas AFUN.

Povezana vest:  Upoznajte Alitu - heroinu novog filma Roberta Rodrigeza i Džejmsa Kamerona

Srpskog kandidata za 84. nagradu Američke filmske akademije Oskar, u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2011. godini, proglasiće predsednica Stručnog odbora, glumica Radmila Živković. Na ceremoniju u Kinoteci pozvani su producenti i autori filmova koji su u konkurenciji, mediji i drugi zainteresovani.

U konkurenciji je sedam filmova. To su „Beli lavovi“ Lazara Ristovskog, „Beli, beli svet“ Olega Novkovića, „Miris kiše na Balkanu“ Ljubiše Samardžića, „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića, „Neprijatelj“ Dejana Zečevića, „Tilva Roš“ Nikole Ležaića i „Šišanje“ Stevana Filipovića.

Povezana vest:  “Pomračenje” prepuno akcionih scena

Od 20 završenih filmova u proteklih godinu dana, a na osnovu pristiglih prijava, tih sedam filmova ispunjava tražene uslove američke i srpske filmske akademije.

Glasanje je povereno Stručnom odboru u kome su, pored predsednice Živković, reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, Milan Jelić i Ljubomir Radičević, filmolozi dr Petar Volk i Božidar Zečević, montažer Jelena Ðokić, glumice Dušica Žegarac i Ružica Sokić, masker Stanislava Zarić, direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, kompozitor Kornelije Kovač, glumac Irfan Mensur i kritičar Milan D. Špiček.

Povezana vest:  Porodični dan u bioskopima Cineplexx uz Malce