KingsSpeech

Počinje filmski festival u Torontu

 

Najveći filmski festival u Severnoj Americi počeće sutra u Torontu, a ove godine obeležiće ga filmovi o muzici, imigraciji i terorističkim napadima 11. septembra, koji su se dogodili pre deset godina, tokom te manifestacije.

-Ovo je godina bogata muzičkim dokumentarcima, a ima i nekoliko veoma provokativnih filmova koje su snimile žene – kazao je jedan od direktora festivala Kameron Bejli.

Festival će prvi put u svojoj istoriji otvoriti dokumentarni film, a potom će do 18. septembra biti prikazano 268 dugometražnih i 68 kratkometražnih filmova iz 59 zemalja, uključujući 123 svetske premijere.

Povezana vest:  Srpska premijera filma „Ovuda će proći put“ autorke Nine Ognjanović na 51. FEST-u

Čast da otvori festival imaće film „From The Sky Down“, o irskoj grupi „U2“ u režiji Dejvisa Gugenhajma, dobitnika Oskara za dokumentarni film o klimatskim promenama „Neugodna istina“. Članovi grupe „U2“ prisustvovaće projekciji. Četvorominutni film posvećen desetogodišnjici terorističkih napada na SAD biće prikazan u nedelju.

Među temama koje se ističu na ovogodišnjem programu je „reakcija na imigracionu krizu u Evropi“, rekao je Bejli. Među filmovima koji se tima bave su „The Invader“, „Hotel Swooni“, „The Cardboard Village“, „Terraferma“ i „Color of the Ocean.“ Ove godine na programu je i veći broj filmova koje su snimile žene. Među njima su nova adaptacija romana „Orkanski visovi“ Emili Bronte u režiji Andree Arnold i „In Darkneš“ Agnješke Holand o poljskim Jevrejima koji su se skrivali kako bi izbegli nemačke logore smrti.

Povezana vest:  Nastavak Džumandžija donosi sledeći nivo igre i zabave u bioskope!

Gledaoci će moći da pogledaju i nove filmova Vilijama Fridkina („Killer Joe“) i Fransisa Forda Kopole („Twixt“) i da prisustvuju severnoameričkim premijerama novih filmova Pedra Almodovara, Džordža Klunija, Madone i kontroverznog danskog režisera Larsa von Trira.

Festival u Torontu, koji ima veliku podršku medija i distributera, smatra se „lansirnom rampom“ za kandidate za Oskara.  Za razliku od filmskih smotri u Kanu i Berlinu, na njemu ne postoji žiri koji dodeljuje nagrade, već gledaoci glasaju za nagradu publike. To priznanje je prošle godine pripalo filmu „Kraljev govor“ sa Kolinom Fertom u glavnoj ulozi.

Povezana vest:  Novi rediteljski poduhvat Šona Pena