ralf-fajns

Priznanja Fajnsu i Kronenbergu na festivalu u Londonu

 

Rejf Fajns (Ralph Fiennes) i Dejvid Kronenberg (David Cronenberg) dobiće nagrade za životno delo na ovogodišnjem međunarodnom filmskom festivalu u Londonu, saopštili su danas organizatori. Pedesetpeti Londonski filmski festival održava se od 12. do 27. oktobra.

Fajns će dobiti nagradu Britanskog filmskog instituta kao priznanje za njegovu „izuzetnu karijeru“ u kojoj je spojio umetničke drame i velike hitove, navodi se u obrazloženju. Fajns, koji igra zlog lorda Voldemorta u seriji filmova o dečaku čarobnjaku Hari Poter rekao je da je „izuzetno počastvovan i oduševljen“ nagradom.

Povezana vest:  Garsija i Kvin u kriminalističkom filmu

Fajnsov rediteljski prvenac, adaptacija Šekspirovog Koriolana, koji je prošlog proleća sniman u Beogradu i okolini, biće prikazana tokom festivala. Kronenberg, reditelj filmova „Videodrome“, „Muva“ i „Crash“ dobiće istu nagradu kao priznanje za njegove filmove koji „istražuju maračnije impulse i unutrašnji život njegovih likova“, saopštio je Institut.

Kronenberg je rekao da je oduševljen što će biti prvi Kanađanin da dobije tu nagradu i da je britanski film uvek za njega bio moćna inspiracija. Nagrade će im biti uručene 26. oktobra kada se dodeljuju druge nagrade filmskog festivala u Londonu. Među prethodnim dobitnicima ovog priznanja nalaze se reditelj filma „Mlioner iz blata“ Deni Bojl i glumac Džon Hart. Organizatori festivala takođe su najavili uži izbor za nagradu za najbolji film festivala.

Povezana vest:  Film "Uspon Mračnog viteza" uskoro u bioskopima!

Ima devet finalista među kojima francuski nemi film „The Artist“, film ruskog reditelja Aleksandra Sokurova „Faust“, ovogodišnji dobitnik „Zlatnog lava“ u Veneciji, i film „Shame“ britanskog reditelja Stiva Mekvina. Film Aleksandra Pejna „The Descendants“ u kome glavnu ulogu igra Džordž Kluni kao nemarni otac dve ćerke čija supruga pada u komu, jedini je američki film među finalistima. Među članovima žirija ove godine je reditelj Džon Maden, glumica Džilijan Anderson i umetnik/reditelj Sam Tejlor Vud.

Povezana vest:  Prateći program Festa u Muzeju Jugoslovenske kinoteke