Montevideo-Bog-te-video_plakat

Raznovrsan program 19. Sinemanije

 

Filmsku reviju Sinemanija, koja se ove jeseni održava 19. put, otvoriće 4. novembra u velikoj sali „Sava centra“ najnovije ostvarenje slavnog reditelja Stivena Spilberga, u produkciji Pitear Džeksona, dugometražni animirani film „Avanture Tintina: Tajna Jednoroga“.  Do 9. novembra u Beogradu, kao i od 4. do 11. novembra u Novom Sadu, biće prikazano 18 filmova, od kojih 16 premijerno, najavio je danas na konferenciji za novinare selektor programa Ivan Mićić.

Glavni organizator revije je distributerska kuća „Tak vižn“, a učestvuju i „Taramaunt“, „Milenium“ i „Sinefest“. Čak polovina programa neće kasnije ići u bioskope, tako da je Sinemanija jedina prilika da se ti filmovi vide na velikom platnu.

Premijere će se prikazivati u terminima od 19 i od 21.30 sati po ceni od 350 dinara, a za reprizne termine, narednog dana od 14 i od 16.30 sati, karte će koštati 300 dinara. Kao i prethodnih godina, obezbeđeni su najveći hitovi, aktuelni, zanimljivi i kvalitetni filmovi najrazličitijih žanrova.

Povezana vest:  Bioskop Cineplexx otvorio svih 11 sala za premijeru filma "Star Wars - Buđenje sile"

-Sinemanija nije samo Holivud. Imamo i evropske produkcije, čak i skandinavski film. Tu su trileri, drame i akcije, nova ostavrenja reditelja Vudija Alena, Pitera Vira, glumca Breda Pita – istakao je Mićić.

On je rekao da se očekuje dobra poseta, jer već treću, četvrtu godinu zaredom raste broj prodatih bioskopskih ulaznica. U ovoj godini do sada je zabeleženo više od 1,8 miliona gledalaca, što je desetak procenata više nego u istom periodu 2010., pa se računa da će do kraja godine ukupna cifra biti oko 2,3 miliona.

Povezana vest:  Sara Jovanović farbala Snupijeve kućice za decu iz Zvečanske i Svratišta

Nagledaniji je domaći film „Montevideo, Bog te video“, a na listi stranih naslova vode „Štrumfovi“. Novi Spilbergov film je prvi u nizu avantura u 3D tehnologiji inspirisanih likom iz serijala stripova o Tintinu, neustrašivom mladom novinaru koji neumorno traga za dobrom pričom i tako upada u svet velikih avantura.

Glasove glavnim junacima pozamljuju Džejmi Bel, Danijel Krejg, Nik Frost i Tobi Džons. Projekcija u „Sava centru“ neće biti 3D, jer naša najveća dvorana nema digitalni projektor, a i prevelika je za tehnički kvalitetnu trodimenzionalnu projekciju, rekao je Mićić, dodavši da će se film nakon premijere naći na redovnom bioskopskom repertoaru, pa će tada moći da se vidi u 3D tehnologiji.

Na programu revije biće i ostvarenje poznatog reditelja Rolanda Emeriha “Anonimus“ (Anonymous), koji postavlja pitanje ko je autor drama koje potpisuje Vilijem Šekspir. Glavne uloge tumače Ris Ifans, Vanesa Redgrejv i Sebastijan Ermesto.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

Vudi Alen predstavlja se romantičnom komedijom “Ponoć u Parizu“ (Midnight in Paris), a Džon Meden rimejkom izraelskog filma „Dug“. U američkoj verziji te snažne političke drame glavne uloge igraju Helen Miren i Sem Vortington.

Drama „Glas istine“ (Whistleblower) u režiji Larise Kondracki zasnovana je na istinitoj priči i knjizi Ketrin Bolkovac, žene-policajca iz Nebraske, koja je služila u mirovnim trupama u posleratnoj Bosni. Glavne uloge tumače Rejčel Vajs, Vanesa Redgrejv, Monika Beluči, a uz njih i Sergej Trifunović.  Pažnju privlače i horor Džima Šeridana „Kuća iz snova“, „Dilan Dog: U tmini noći“ zasnovan na popularnom stripu, španska komedija “Torente 4“, „Formula uspeha“ (Moneyball) sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi…