MovieTape

Festival etnološkog filma krajem oktobra u Beogradu

 

U Beogradu će se od 17. do 22. oktobra održati 20. Međunarodni festival etnološkog filma na kojem će biti predstavljena najnovija svetska dokumentarna produkcija te vrste. U takmičarskom delu biće prikazan 21 strani film i 11 domaćih, a u informativnom delu 16 filmova. Među posebnim programima Festivala su dani dokumentarnog filma Kanade i Irana.

Povezana vest:  Lusi Liu debituje na Brodveju

Specijalni gost Festivala biće Dejvid Mekdugal iz Australije koji važi za „najveće živo ime etnografskog filma u svetu“.

Za Festival je bilo kandidovano više od 100 filmova iz preko 30 zemalja. Prema rečima Ksenije Stojanović, predstavnice selekcione komisije Festivala, filmovi su „sjajni“ i bilo je teško odabrati onaj broj koji je mogao da stane u zvaničnu selekciju.

Povezana vest:  Film sa Slavojem Žižekom otvara "Slobodnu zonu"

Stojanović je navela da autentičnost dokumentarnog filma ističe to što u njima ne postoji „diktat novca u direktnom značenju te reči“.

-Diktat novca je doveo do toga da se prave filmovi koji moraju da se dopadnu, a koji su bez boje, mirisa i ukusa – rekla je ona.

Projekcije će se održavati u Etnografskom muzeju, Kulturnom centru „Parobrod“ i na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a ulaz će biti slobodan. Ovogodišnji jubilarni festival poklapa se sa 110. godišnjicom osnivanja Etnografskog muzeja.

Povezana vest:  Porodični vikend u bioskopu Cine Grand Capitol Park Rakovica