Montevideo-Bog-te-video_plakat

Balkanska konkurencija za Oskara

 

Hrvatski film „72 dana“ Danila Šerbedžije, bosansko-hercegovački „Belvedere“ i makedonski „Punk is not dead“ takmičiće se zajedno sa srpskim „Montevideo, Bog te video“ za osvajanje prestižne američke filmske nagrade Oskar za najbolji strani film.

Belvedere Ahmeda Imamovića utemeljen je na životnim pričama žena Srebrenice koje još uvek traže posmrtne ostatke svojih najmilijih, prenosi danas hrvatska agencija Hina. Makedonski „Punk is not dead“ Vladimira Blaževskog osvojio je u kategoriji „East of the West“ glavnu nagradu na festivalu u Karlovim Varima u Češkoj.

Povezana vest:  Završen Dead Lake festival – Najbolji film Scherzo Diabolico

U kategoriji 63 filma iz celog sveta, za priznanje najboljeg stranog filma boriće se i austrijski pobednik festivala u Sarajevu, film „Disati“ Karla Markovica, o mladiću koji nakon izlaska iz zatvora pokušava da izgradi novi život.

Među predstavnicima nacionalnih kinematografija, kako primećuje Hina, „u kategoriji u kojoj već i samo učestvovanje znači veći broj gledalaca u bioskopima, velikim su delom nominovani filmovi koji su se istakli na važnim svetskim festivalima ili su ih režirali afirmisani autori“.

Srpski kandidat „Montevideo, Bog te video“, rediteljski prvenac glumca Dragana Bjelogrlića, bio je najgledaniji srpski film u prošloj godini. Na popisu kandidata Američke filmske akademije su i pobednik ovogodišnjeg festivala u Berlinu „Pina“ Vima Vendersa o slavnoj nemačkoj plesačici Pini Bauš, što je i prvi evropski i prvi „art“ 3D film u svetu.

Povezana vest:  Karanović:Velika čast, ali šanse za Oskara male

Za titulu najboljeg stranog filma boriće se i finski reditelj AkiKaurismaki, sa ostvarenjem „Le Havre“ koje je dobilo nagradu kritike  na ovogodišnjem Kanskom festivalu, dok će Španiju predstavljati dobitnik devet nacionalnih nagrada Goja i prvi katalonski film ikada kandidovan za Oskara, „Crni kruh“ Agustija Viljaronge.

Iz Irske dolazi koprodukcija na hrvatskom i srpskom jeziku „Kao da me nema“ Huanite Vilson, rađen prema istoimenom romanu hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić o masovnim silovanjima tokom rata. Prvi put u istoriji Oskara, ove godine se prijavio i jedan novozelandski film. Reč je o „Oratoru“ Tusija Tamasesea, snimljenog na samoanskom jeziku, koji je premijerno prikazan u Veneciji.

Povezana vest:  „Titanik 3D“ prvi na listi gledanosti u domaćim bioskopima

Američka filmska akademija taj će popis od 63 filma suziti na pet naslova, koji će biti objavljeni 24. januara.

Dodela 84. nagrade Američke filmske akademije Oskar biće održana 26. februara 2012. u Los Anđelesu.