engleska_logo

Strani vlasnici žele da ukinu sistem ispadanja iz lige

 

Strani vlasnici nekih klubova iz Premijer lige žele da ukinu sistem ispadanja i ulaska u takmičenje, rekao je danas jedan visoki funkcioner lige. U Premijer ligi takmiči se 20 klubova, a pola njih imaju vlasnike iz inostranstva. Izvršni direktor Udruženja menadžera lige, Ričard Bevan rekao je da bi ova drastična promena mogla da se sprovede ako se još neki tim proda u inostranstvu.

Povezana vest:  Konte najbolji trener Serije A u 2014. godini

-Postoji već određeni broj klubova sa vlasnicima iz inostranstva koji razgovaraju o tome da se iz Premijer lige izbaci ispadanje i promocija. Ako bismo dobili još četiri ili pet novih vlasnika, to bi moglo da se desi – rekao je Bevan.

Sprovođenje bilo kakve promene u pravilima Premijer lige zahteva saglasnost 14 od 20 klubova.

-Svakako da su o tome pričali vlasnici iz SAD i Azije – dodao je Bevan.

U vlasništvu Amerikanaca nalaze se Arsenal, Aston Vila, Liverpul, Mančester junajted i Sanderlend. Blekburn je vlasništvo Indijaca, a Kvins park rendžers Malezijaca. Prema sadašnjem sisutemu, poslednja tri tima ispadaju iz lige svake sezone, a u nju ulaze tri tima iz druge.

Povezana vest:  Drogba: Žao mi je što nisam dao gol Čelsiju

Bevan je rekao da želi da Fudbalski savez Engleske uvede pravilo koje bi sprečilo da se promeni sadašnji sistem promocije.

-Ako pogledate sportove širom sveta i shvatite da vlasnici žele da pronađu način da zarade, videćete da se većini njih sviđa ideja franšiza. Naročito među američkim vlasnicima žele da postoji situacija franšiza, dakle bez ispadanja i ulaska – rekao je Bevan.

Povezana vest:  ADIDAS predstavio novi dres Mančester junajteda

On je, međutim, rekao da razume želju vlasnika.

-Jasno je da bih i ja razmišljao o ispadanju i ulasku u Premijer ligu da sam američki ili indijski vlasnik, pošto će tako moja investicija biti bezbednija, a mojim akcijama će porasti vrednost – rekao je Bevan.