goran_paskaljevic

Paskaljevićev film – spomenik žrvama Starog sajmišta

 

Reditelj Goran Paskaljević počeo je danas na Starom sajmištu snimanje svog novog filma „Kad svane dan“, a ekipu je posetio i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković. Paskaljević već sedam dana snima film, a danas je prvi dan snimanja na mestu zloglasnog logora „Judenlager Zemlin“, osnovanog 8. decembra 1941. godine u kome je ubijeno više hiljada ljudi.

Ministar Marković je rekao da snimanjem ovog filma počinje podizanje simboličnog spomenika na mestu prvog modernog sajma u Srbiji, otvorenog 1937. godine, koji je nekoliko godina kasnije pretvoren u logor smrti za Jevreje iz Beograda. On je skrenuo pažnju da je Staro sajmište već decenijama devastiran prostor, da nije adekvatno obeležen i izrazio nadu da će Paskaljevićev film pokrenuti niz akcija kojima bi se ostaci nekadašnjeg logora učinili vidljivim i bilo obeleženo ono što se na tom mestu dešavalo.

Marković je rekao da kao i u novom Paskaljevićevom ostvarenju treba slaviti život i naći način da se dođe do „pomirenja između mrtvih i živih“.

Povezana vest:  „AVATAR: PUT VODE" - posle 13 godina stiže nastavak sage

-Ovim filmom pokazujemo da vrednosti poput antifašizma treba čuvati i da moraju biti jače od svake krize, urbanističkih planova ili želja pojedinih da iskoriste zemljište na mestu Starog sajmišta – naglasio je minstar.

Marković je dodao i da je Ministarstvo kulture podržalo snimanje filma kako bi se on uradio na vreme, a dogovorili su se sa autorima da film tokom naredne godine koriste u nizu edukativnih programa povodom 70 godina holokausta.

Paskaljević je rekao da je „Kad svane dan“ njegov 16. igrani film i da zauzima posebno mesto u njegovom opusu, a zamislio ga je kao „film-esej“.

-Priča počiva na ličnosti profesora muzike (Miša Brankov) iz malog vojvođanskog mesta koji igrom slučaja otkriva da su njegovi pravi roditelji Vajsovi ubijeni u logoru na Starom sajmištu i u 70. godini shvata da je čitav njegov život jedna vrsta obmane – ispričao je Paskaljević.

-Stalo mi je da ovim filmom skrenemo pažnju na problem nacizma koji danas postaje sve više aktuelan. Neonacizam je sve prisutniji i u Srbiji, a mladi koji crtaju kukaste krstove po Studentskom parku i okolnim zgradama nisu svesni zla koje predstavlja nacizam – istakao je reditelj.

Povezana vest:  Mulan vraća publiku u bioskope

On je izrazio nadu da će film biti možda „kamen temeljac budućeg memorijalnog centra koji bi morao da bude izgrađen kao opomena da se istorija ne sme ponoviti“. Književnik Filip David, koji je sa Paskaljevićem radio na scenariju, naglasio je da im nije cilj samo da ispravljaju nepravdu, već da naprave film umetnički vredan i ispričaju jednu ljudsku sudbinu.

On se zapitao kako je moguće da Staro sajmište nije adekvatno obeležzeno i naglasio da film „dolazi u vreme pokušaja da se mračne strane istorije ovog tla izmene“.

-Želimo da pokažemo da taj zločin ne bi imao takve razmere da nije bilo logističke podrške kolaboracionističkih srpskih vlasti. Čini se da su mnogi zaboravili šta se dešavalo ovde, da su u tom logoru izvedene prve probe gasnog kamiona “dušegupke“, da su Staro sajmišste i logor “Topovske šume“ prethodili Jasenovcu – naglasio je David.

Povezana vest:  Nastavak animiranog filma "Padace ćufte"!

Glavnu ulogu tumači Mustafa Nadarević. On je rekao da bi svakom glumcu bila čast da dobije tako kompleksnu i zahtevnu ulogu i da je ovo jedan od retkih filmova u kojima se svi trude da što manje glume. Nadarević je skrenuo pažnju na detalj nedovršne partiture „Kad svane dan“ koju je komponovao logoraš Isak Vajs i koja je pronađena u kutiji na Starom sajmištu. Brankov odlučuje da dovrši kompoziciju i time oda počast ne samo svom ocu, već svim žrtvama fašizma.

-Naporno mi je i teško da igram ovu ulogu. Malo spavam, ali svaki dan kada dođem na snimanje kao da srećem svoju prvu ljubav – primetio je Nadarević.

U filmu igraju i Mira Banjac, Meto Jovanovski, Nada Šargin, Zafir Hadžimanov, Rade Kojadinović, Toma Jovanović, Olga Petrović, Jelena Ðulvezan, Vlada Jeftović, Bora Nenić, Ivana Vuković, Marko Jeremić, Zinaida Dedakin, Aron Balazs, Ratko Miletić.

Prvi put u filmu se pojavljuju Darko Marinković i Gavra Nikolić. Muziku je komponovao Vlatko Stefanovski, scenograf je Milenko Jeremić, kostimograf Marina Medenica, a direktor fotografije Milan Spasić.