Knjiga spasaProrok favorit pred dodelu Cezara

 

Film „Prorok“ Žaka Odijara favorit je pred dodelu Cezara u subotu, pošto ima 13 nominacija za francuske filmske nagrade.

„Prorok“ je nagrađen gran prijem žirija na prošlogodišnjem festivalu u Kanu, dobio je nagradu BAFTA za najbolji strani film i jedan je od filmova nominovanih za Oskara za strani film.

Počasna predsednica 35. dodele Cezara u pariskom teatru Šatle biće glumica Marion Kotijar, koja je postala holivudska zvezda posle filma „Život u ružičastom“.

Povezana vest:  Majkl Bej režira i četvrti nastavak Transformersa

Svečanost će obeležiti i povratak Izabele Ađani na veliki ekran, u filmu „La journee de la jupe“, za koji je nominovana za Cezara za najbolju glumicu, zajedno sa Odre Totu, Dominik Blan, Sandrin Kiberlen i Kristin Skot Tomas.

Pored „Proroka“, za Cezara za najbolji film konkurišu i filmovi „A l’Origine“ Savijea Đanolija, „Le concert“ Radua Mihaileanua, „Divlje travke“ Alena Resnea, „La journee de la jupe“ Žan-Pola Lilienfelda, „Rapt“ Lukasa Belvoa i „Welcome“ Filipa Liorea.

Povezana vest:  Rasprodate premijerne projekcije filma „Nečista krv – Greh predaka” u Kombank Dvorani i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade

Nominacije za režiju dobili su Odijar, za „Proroka“, Belvo, za „Rapt“, Đanoli za „A l’Origine“, Liore za „Welcome“ i Mihaileanu za „Le Concert“.

U trci za Cezara za najboljeg glumca su Ivan Atal, za „Rapt“, Fransoa Klize, za „A l’Origine“, Fransoa Klize za „Le dernier pour la route“, Vensan Lendon za „Welcome“ i Tahar Rahim za „Proroka“.

Povezana vest:  Nova energija autorskog filma: 82 ostvarenja u 13 programskih celina na 29. Festivalu autorskog filma

Među kandidatima za nagradu za najbolji strani film su „Avatar“ Džejmsa Kamerona, „Gran Torino“ Clint Eastwood, „Bela traka“ Mihaela Hanekea i „Milk“ Gasa Van Santa.

Počasni Cezar biće dodeljen Harisonu Fordu, a u planu je i omaž Eriku Romeru, pioniru novog talasa koji je umro 11. januara u 90. godini.