spanadau_balet_1Spandau Bale: Okupili smo se zbog svirke, ne zbog novca

Članovi grupe „Spandau Bale“ (Spandau Ballet), obnovljene posle 20 godina, ukazali su danas u Beogradu da razlog njihovog okupljanja ne treba tražiti u novcu već u želji da ponovo rade „najbolji posao u svojim životima“ – da sviraju koncerte.

-Definitivno se nismo okupili zbog novca. Ovo je najbolji posao koji se može raditi. Kakvo je to zadovoljstvo zna samo onaj ko je stao na scenu – rekao je basista Martin Kemp novinarima u Beogradskoj areni, gde će „Spandau Bale“ sutra održati koncert – 24 godine posle prethodnog nastupa u glavnom gradu Srbije, a tada i Jugoslavije.

Na pitanje kako Beograd izgleda posle tolikih godina, Martin Kemp je odgovorio: „Pa, nismo ga mnogo videli. Došli smo pravo sa aerodroma“, a onda je ocenio da je „i Beograd, izgleda, imao zanimljivih 20 godina“ koje su se poklopile sa pauzom u radu „Spandau balea“.

Povezana vest:  MTV FREE DOWNLOAD FOOLISH GREEN „SUN IS GONE“

Ovaj bend, jedan od pionira „novog romantizma“ i jedan od najvažnijih predstavnika novog talasa u 1980-im, raspao se usled tenzija između glavnog kompozitora, gitarista Garija Kempa i ostatka benda, a odnose je dodatno pogoršao sudski spor oko udela u autorskim pravima na pesme. Tuženi Geri Kemp je dobio spor, a tužilačka strana nikada nije uložila najavljenu žalbu.

Pevač Toni Hedli (Tony Hadley) je rekao da je obnova benda počela pre dve godine, kada su prvo on i Gari Kemp poceli da razgovaraju, a onda i ostali članovi originalne postave. Obnavljanje je, prema njegovim rečima, tražila i publika, pa je grupa počela da vežba i ustanovila da „zvuči kao pre 20 godina“.

-Nismo se okupili samo da bismo zalečili stare rane – nadovezao se Gari Kemp, koji je uz brata Martina napravio i glumačku karijeru.

Povezana vest:  Beogradski sindikat ispunio Taš uprkos kiši

-Obnovila nas je i želja da sviramo. Proglašavani smo najboljim bendom uživo, i sada dokazujemo da smo ponovo najbolji bend uživo.

„Spandau bale“ su prošle godine nekoliko puta za redom rasprodali koncerte u londonskoj „02 areni“. Takođe su izdali album „Once More“ na kojem su obradili neke svoje stare hitove, uglavnom u akustičnim verzijama, uz dodatak dve nove kompozicije.

Grupa se nalazi na povratničkoj „Reformation“ turneji, i u Beogradu će svirati stare hitove iz 1980-ih, kada je po ogromnoj popularnosti bila takmac bendu „Duran Duran“. Njeni članovi su takođe važili za seks simbole.

Na pitanje da li se i danas tako osećaju, Toni Hedli je odgovorio rečima: „Sada smo stariji seks simboli. Na naše koncerte, doduše, dolaze i mladi, koje su doveli stariji koji su se svojevremeno zarazili sa muzikom ‘Spandau balea’ i ‘Duran Duran'“.

Povezana vest:  Džastin Biber: Ne mogu da podnesem da mama ima dečka, ali moraću to da prihvatim

Geri Kemp je ukazao da razlog zadržavanja popularnosti treba tražiti i u činjenici da „mnogi klinci danas slušaju muziku osamdesetih“, i da „mnogi muzičari citiraju ono što se tada sviralo“, a onda, dodao je, „dođu ljudi na koncert da čuju kako je to stvarno zvučalo“.

Američka ar-en-bi (r’n’b) grupa „Pi-em-don“ (PM Dawn) imala je 1991. godine veliki hit „Set Adrift On A Memory Bliš“, koji je uključivao semplove iz pesme „True“, najvećeg hita „Spandau balea“.

-To je bio veliki kompliment za nas“, rekao je Martin Kemp. „Pokazalo se koja muzika ostaje da živi kada se skine dekoracija u vidu muzičkih spotova.

I za Gerija Kempa bila je „velika čast“ što su je jedan američki ar-en-bi sastav, pa još crn, obradio njihovu baladu „True“, ali je dodao da će ona na sutrašnjem koncertu biti odsvirana „kako treba“.