brad_pitt

Dodeljene nagrade Gotam

 

Filmovi „Drvo života“ Terensa Malika i „Beginners“ Majka Milsa proglašeni su za najbolje filmove na svečanoj dodeli američkih nezavisnih filmskih nagrada Gotam u Njujorku. Ta dva filma podelila su glavno priznanje, nagradu za najbolji film.

„Drvo života“, sa Bredom Pitom i Šonom Penom u glavnim ulogama, nagrađen je Zlatnom palmom na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu. Komedija „Beginners“, sa Ijanom Makgregorom i Kristoferom Plamerom, u bioskope je stigla prošle godine.

Povezana vest:  Novo ostvarenje autora LEDENOG DOBA – RIO pretpremijerno 9. i 10. aprila, u bioskopima od 14. aprila (FOTO)

Među dobitnicima priznanja su Felisiti Džons, kao najbolja debitantkinja u filmu „Like Crazy“, glumci iz filma „Beginners“ kao najbolja glumačka postava i film „Scenes of a Crime“, nagrađen kategoriji „najbolji film koji se ne prikazuje u bioskopima u vašoj blizini“. Nagrada publike pripala je filmu „Girlfriend“, priči o mladom čoveku sa Daunovim sindromom koji se zaljubljuje u problematičnu samohranu majku.

Povezana vest:  Pobednik 38. Festa film Branka Šmita Metastaze

Domaćini svečanosti bili su Idi Falko i Oliver Plat, a nagrade su uručivali miljenici sveta nezavisnog filma – Stenli Tuči, Melisa Leo, Vera Farmiga i Tilda Svinton. Ove godine, počasne nagrade Gotam pripale su režiseru Dejvidu Kronenbergu, direktoru ogranka kompanije Foks, Fox Entertejment (Fox Entertainment) Tomu Rotmanu, glumcu Gariju Oldmanu i glumici Šarliz Teron.

Nezavisne filmske nagrade Gotam dodeljuje Projekat nezavisnih filmova (Independent Feature Project), najveća organizacija posvećena nezavisnom filmu u SAD.

Povezana vest:  Kakve tajne krije novi Betman

Od 1991, kada su ustanovljene, nagrade Gotam dodeljene su i mnogim filmovima nominovanim za Oskara, meju kojima je bio i dobitnik Oskara za najbolji film 2008, „Katanac za bol“. Dodelom nagrada Gotam počela je sezona američkih filmskih nagrada. Sledeće nedelje biće objavljene nominacije za nezavisne filmske nagrade Spirit.