conan_3D_1

Film Konan 3D od 8. decembra u bioskopima

Bioskopska distribucija filma KONAN 3D počinje od 08. decembra.

Najlegendarniji varvarin svih vremena vraća se ove zime. Pošto već osam decenija živi  u mašti publike, u prozi, stripu, na velikom i malom ekranu, u igricama i proizvodima svih vrsta,  sada ponovo jaše prostranstvima drevne Hiborije u ovom kolosalnom 3D akcionom-avanturističkom filmu.

Film možete pogledati u bioskopima Roda Cinplex,  Cineplexx – Delta City ,Dom Sindikata, Tuckwood  i cinpleksu Arena u Novom Sadu.

SINOPSIS

„I live.  I love.  I slay…I am content.“

„Živim. Volim. Ubijam… Zadovoljan sam.“

– Konan Varvarin

Najlegendarniji varvarin svih vremena vraća se ove zime. Pošto već osam decenija za redom živi u mašti publike – u prozi, stripu, na velikom i malom platnu, u igricama i proizvodima svih vrsta, sad istražuje doba Hiborije u kolosalnom 3D akcionom-avanturističkom filmu.

Lična osveta vatrenog Simerijanskog ratnika se ubrzo pretvorila u epsku bitku protiv ljutih protivnika, užasnih čudovišta, nadprirodnog zla i nemogućih šansi. Konan shvata da je upravo on jedina nada za spas velike nacije Hiboria.

Ovo je adaptacija izvornog rada čiji je autor Robert E. Hauard. Verna je mitologiji i psihologiji njegovog lika. U filmu Konan 3D glume Džejson Momoa, Rejčel Nikols, Stefen Lang, Rouz Mekgauan, Said Tagmaui i Ron Perlman.  Reditelj je Markus Nispel, a scenaristi Tomas Din Doneli, Džošua Openhajmer i Šin Hud. Lionsgate i Millennium Films, u produkciji Millennium Films u saradnji sa EFF Independent Productions i Conan Properties International LLC predstavljaju film Konan 3D.

conan_3D_2

O PRODUKCIJI

Sa početkom prikazivanja filma Konan 3D, najslavniji varvarin sveta se vraća na velika platna održavajući nasleđe pop kulture koje se proteže već osamdesetak godina i koje je inspirisalo generacije umetnika u različitim područjima. Robert E. Hauard  predstavio ga je 1932. godine u nizu kratkih priča. Konan Varvarin je doprineo nastanku žanra poznatog po mačevima i čarolijama i to dvadesetak godina pre nastanka radova majstora mašte J.R.R. Tolkina.

Reditelj Markus Nispel kaže: „Mislim da nas Konan privlači zbog toga što se ne prilagođava nikome. Njegovo ponašanje nije politički ispravno. Ne živi prema tuđim moralnim standardima. On je varvarin koji ne zavisi ni od koga osim od samog sebe.“

Iako nijedan film o Konanu ne može zanemariti original Johna Miliusa iz 1982., Nispel i producenti Deni Lerner i Les Veldon iz Millennium Filmsa doživljavaju ga tek kao mali deo ogromnog Konanovog svemira koji se širi i razvija već decenijama.

Lerner kaže: „Ovom filmu nismo pristupili kao reinkarnaciji lika već kao filmu koji se temelji na celoj jednoj kulturi.“

Prvi korak je bio pronaći samog Konana, glumca koji će moći da ga fizički predstavi, ali i koji ima harizmu stoika. Keri Barden (zadužen za podelu uloga) je predložio producentima jedno ime – Džejson Momoa.

Veldon se priseća: „Kad smo upoznali Džejsona, videli smo u njemu sve što smo se nadali da vidimo u Konanu. Fizički je impozantan. Samouveren je. I širi osećaj neiscrpne energije koja je od osnovne važnosti za ovaj lik.“

Povezana vest:  Hatavej:Opsednuta sam Kejt Midlton

Džejson je pola Havajac i pola Irac. Postao je popularan zahvaljujući serijama „Baywatch“, „North Shore“ i „Stargate: Atlantis“.

Veći dio filma sniman je u Nu Boyana Studios i lokacijama u Bugarskoj. August kaže: „Bugarska ima predivnu prirodu i dugu kulturnu istoriju – plovite rekom i visoko iznad sebe ugledate pećine koje su sveštenici uklesali u stenama. Imate utisak da ste zaista u Konanovom svetu – krutom i okrutnom, a istovremeno zapanjujuće prelepom. Čemu digitalna dostignuća kad imate ogromnu pećinu Prohodna u Lukovitu ili preaistorijsku šumu Pobiti u Kamaniu, Varna, blizu Crnog mora?“

Pripremajući se za snimanje, Momoa je šest nedelja trenirao po šest sati dnevno s timom 87eleven: „Konan progovara kroz svoj mač. On nije čovek od reči. Zato sam morao da naučim da se izražavam mačem.“

Trinaestogodišnji Leo Hauard je dobio ulogu mladog Konana u uvodnoj sceni filma. Iako se Momoa i Leo ne pojavljuju ni u jednoj sceni zajedno, puno vremena su proveli razgovarajući o tome koliko Konan liči na lava, vuka, pantera. Momoa kaže: „Radi se o tome kako vreba ljude. Oči, obrve… Leo je sve to potpuno usvojio.“

Ron Perlman je Korin, Konanov otac i vođa plemena Simerijanaca: „Oni su ratnici. Žive u neprijateljskom okruženju neprekidno se boreći za dominaciju nad teritorijom. Njihova kovačnica u kojoj nastaju mačevi je njihova crkva, sveto mesto i osnov njihovog postojanja.“

Konanova majka, koju glumi Laila Rouas, umrla je na porođaju: „Ona je ratnica i, iako trudna, borila se ravnopravno sa drugima. Kroz nju vidimo odakle dolaze Konanova odlučnost, veština i snaga.“

Film Konan 3D sniman je 12 nedelja na 60 različitih lokacija širom Bugarske, u različitim vremenskim uslovima – od snegom pokrivenih šuma Zlatnite Mostove do kišnih dana borbi u Bistrici.

Nispel vjeruje da je ovo pravo vreme za novi film o Konanu, posle više od 25 godina: „Živimo u veštačkom svetu. Veći deo dana provedemo pred kompjuterima, uzimamo tuđa znanja i preuzimamo stvarna iskustva. Konan nas vodi u svet u kome još uvek možete imati crno ispod noktiju i u komw ne morate pitati svakog za dozvolu uvek i za sve. U tom svetu se možete baviti stvarima na prvobitnom nivou.“

Lerner dodaje: „Ljude privlači ona vrsta strasti koju Konan poseduje prema ispravljanju sveta i borbi za svoja uverenja. Ovaj film omogućuje nam život prema instinktu na fantastičnom, mitskom mestu.“

Izvorni  naslov:  Conan the Barbarian 3D

Žanr:    akciona avantura

Reditelj:   Marcus Nispel (Friday the 13th, Pathfinder, The Texas Chainsaw Massacre)

Scenario: Thomas Dean Donnelly (Dylan Dog: Dead of Night, A Sound of Thunder, Sahara), Joshua Oppenheimer  (Dylan Dog: Dead of Night, A Sound of Thunder, Sahara),  Sean Hood (The Crow: Wicked Prayer, Cube²: Hypercube, Halloween: Resurrection)

Uloge: Jason Momoa (Pipeline, Johnson Family Vacation, Tempted), Ron Perlman (Drive, Season of the Witch, The Devil’s Tomb),  Rose McGowan (Dead Awake, Planet Terror, Death Proof)

Povezana vest:  Majkl Kiton potpisao ugovor sa kanalom HBO

Trajanje:  112 minuta

O GLUMCIMA

Džejson Momoa (Conan) jedan je od budućih vodećih muških akcionih zvezda Holivuda.

Uskoro ćemo ga gledati u HBO-ovoj seriji „Game of Thrones“ koja se snima prema popularnoj seriji knjiga A Song of Ice and Fire čiji je autor Džordž R.R. Martin.

Brojne obožavatelje je stekao ulogom u seriji „Stargate: Atlantis“ (2005. – 2009.), a glumio je i u „North Shore“ (FBC).

Njegova umetnička kreativnost izgleda neizmerna. Trenutno se priprema za snimanje Road To Paloma kojeg će i režirati prema sopstvenom scenariju, a napisao je scenario, režirao i producirao i kratkometražni film Brown Bag Diaries: Ridin’ the Blinds in B Minor.

Rođen je na Havajima, a pošto je napola Irac, karakterističnog je izgleda koji privlači veliku pažnju.

REJČEL Nikols (Tamara) je nedavno počela da glumi u CBS-ovoj seriji „Criminal Minds“.

U novije vreme je imala glavne uloge u hit fiilmovima Star Trek i G.I. Joe: Rise of the Cobra.

Snimila je i nezavisne filmove Meskada i The Loop, kao i Sisterhood of the Traveling Pants 2 za Warner Brothers i Charlie Wilson’s War (glume Tom Henks i Džulija Roberts, režija Majk Nikols).

Prekretnicu u karijeri predstavlja joj uloga u seriji „Alias“, a pre toga je glumila i u „The Inside“.

Nikols je diplomirala matematiku i ekonomiju na prestižnom Columbia univerzitetu u Njujorku. Počela je da radi kao model za Guess, L’Oreal, Abercrombie & Fitch i Nicole Miller, a zatim otišla na audiciju za ulogu u „Sex and the City“. Posle toga je dobila ulogu u Autumn In New York sa Ričardom Girom i u Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd.

Rejčel danas živi u Los Anđelesu.

SteFen Lang (Khalar Zym) trenutno se može videti u nezavisnoj drami Christina za šta je proglašen najboljim glumcem na filmskom festivalu Buffalo-Niagara, kao i u nezavisnoj drami White Irish Drinkers Johna Graya.

Poznat je po filmskim i pozorišnim ulogama, od kojih izdvajamo one u filmovima Avatar za koju je dobio nagradu Saturn i bio nominovan za nekoliko drugih nagrada; Public Enemies Michaela Manna; The Men Who Stare at Goats u kojem glumi i Džordž Kluni; Gods and Generals (The Grace Prize); Last Exit to Brooklyn; TombstoneGettysburg; The Hard Way Manhunter i drugima.

Ron Perlman (Corin) tri godine je glumio u hvaljenoj seriji „Beauty and the Beast“ za koju je dobio Zlatni globus i dva puta bio nominovan za Emmy i tri puta za Viewers For Quality Television Awards.

Za televiziju je snimio i The Second Civil War, Mr. Stitch, The Adventures of Captain Zoom i druge filmove, a glumio je i u mini-seriji „Desperation“.

Glumio je u filmovima The Mutant Chronicles; I Sell the Dead; Outlander i Bunraku s Demi Moore kao i u serijalu Hellboy.

Leo HAUARD (mladi Conan) je talentovan mladi glumac koji je već postigao više nego trostruko stariji glumci od njega. Trenutno vodi show „Leo Little’s Big Show“ za Disney Channel. Glumiće i u novoj seriji „Wasabi Warriors“.

Leo je glumio u nezavisnom filmu Logan, porodičnom filmu Shorts i hit filmu G.I. Joe: The Rise of Cobra.

Povezana vest:  Najnagrađivaniji dokumentarci sveta na programu Muzeja Jugoslovenske kinoteke

Osim glumom, Leo se od pete godine bavi borilačkim sportovima. Član je Sideswipe Performance Team. Sa 8 je godina već bio osvoji tri svestka prvenstva. Rođen je u Kaliforniji i živi u Fallbrooku gdje roditeljima pomaže u uzgajanju buldoga.

Bob Sap (Ukafa) je igrao američki fudbal i bavio se kick-boksom, borilačkim veštinama i rvanjem. Najpoznatiji je po remejku sportske komedije The Longest Yard, a glumio je i u horor komediji Frankenhood; Blood and Bone; Big Stan i Elektra. Glumačku karijeru počeo je ulogom u japanskoj komičnoj kriminalističkoj seriji „You’re Under Arrest“.

U Japanu je poznat po brojnim televizijskim produkcijama i reklamama, a nedavno je objavio i muzički CD naslova „It’s Sapp Time“.

O FILMSKOJ EKIPI

MarKus Nispel (reditelj) nagrađivan je za svoje reklame i muzičke  video spotove. Nedavno je režirao dugometražni film Friday The 13th.

Njegovi ostali filmovi su Pathfinders; The Texas Chainsaw Massacre; i  televizijski Frankenstein kojeg je i producirao, pri čemu mu je partner bio Martin Skorseze.

Nispel je rođen u Nemačkoj, a karijeru je počeo u marketingu kao umetnički direktor u Young & Rubicam u Frankfurtu. Dobio je Fulbright stipendiju sa 20 godina i 1984. otišao u Ameriku i 1989. godine režirao prvi niz muzičkih  video spotova za C&C Music Factory.

Osnovao je Portfolio Artists Network koji se kasnije spojio s RSA-USA. Među klijentima čije je reklame režirao su Coca-Cola, Kodak, Levi’s, L’Oreal, Mercedes, Nike, Pepsi, Showtime, UPS i US Postal Service. Dobitnik je nekoliko nagrada Clio, Moebius i BDA-a.

Režirao je više od 15 hit video spotova za umetnike među kojima su Spice Girls, Simply Red, Puff Daddy, Bush, No Doubt, the Fugees, George Michael, Janet Jackson, Elton John, Billy Joel, Aretha Franklin, Cher, Mariah Carey, k.d. Lang, Tony Bennett, C&C Music Factory, Bette Midler, LL Cool J, Bryan Adams i Gloria Estefan.

12 puta je bio nominovan za MTV Music Video Award, a četiri puta je tu nagradu i dobio, uključujući onu 1993. godine za „Killer/Papa was a Rolling Stone“ (George Michael).

Dobio je dve nagrade Billboard i nagradu MVPA-e za životno postignuće. Njegovi radovi su deo stalne postavke Muzeja moderne umetnosti, a donele su mu i brojne druge nagrade i priznanja.

Robert E. HAUARD (autor lika Konana) je bio jedan od najvećih autora svog vremena. Smatra se tvorcem žanra „mača i čarolije“. Uprkos kratkoj karijeri (umro je u 30. godini života), napisao je više od 800 priča i pesama. Tokom 1930.-ih godina časopis „Weird Tales“ je počeo da objavljuje njegove radove.

Njegov život je prikazan u dugometražnom filmu Whole Wide World u kome ga glumi Vinsent D’Onofrio. Film je snimljen prema memoarima Novalin Prajs, učiteljice iz Cros Pleinsa (Texas) u kome je Hauard živeo veći deo svog života. Imali su kratku i burnu vezu, a nju u filmu glumi Rene Zelvegerr. Naslov memoara je One Who Walked Alone.

Među Hauardovim velikim likovima su Kull, Solomon Kane i Bran Mak Morn.