Angelina_Jolie_Premiere

Film Andželine Džoli nominovan za Zlatni globus
 
Prvi film Andželine Džoli (Angelina Jolie), „U zemlji krvi i meda“, čija je tema rat u Bosni i Hercegovini nominovan je za najbolji film na stranom jeziku za nagradu Zlatni globus, saopšteno je danas u Los Anđelesu.
Najviše nominacija, ukupno šest, za prestižnu američku nagradu dobio je francuski film „The Artist“ Mišela Hazanavičiusa, dok je film „The Descendants“ Aleksandra Pejna (Alexander Payne) osvojio pet nominacija.
Osim Hazanavičiusovog filma, i „The Descendants“, za nagradu za najbolju filmsku dramu nadmataće se „The Help“, „Hugo“, „The Ides of March“, „Moneyball“ i „War Horse“.
Filmovi „50/50“, „The Artist“, „Bridesmaids“, Vudi Alenov „Midnight in Paris“ i „My Week with Marilyn“, nominovani su za nagradu za najbolju filmsku komediju/mjuzikl.
Nominacije za najboljeg glumca u drami dobili su Džorž Kluni (George Clooney) za ulogu u filmu „The Descendants“, Leonardo di Kaprio (Leonard DiCaprio) za „J. Edgar“, Majkl Fazbinder (Michael Fassbender) za „Shame“, Rajan Gosling (Ryan Gosling) za „The Ides of Marć“, i Bred Pit (Brad Pitt) za „Moneyball“.
Za najbolje glumice u drami nominovane su Glen Klouz (Glenn Close) za „Albert Nobbs“, Viola Dejvis (Viola Davis) za ostvarenje u filmu „The Help“, Runi Mara (Rooney Mara) za „The Girl with the Dragon Tattoo“, Meril Strip (Meryl Streep) za „The Iron Lady“, u kome igra Margaret Tačer, i Tilda Svinton (Tilda Swinton) za „We Need to Talk About Kevin“.
Nominacije za režiju pripale su Vudi Alenu (Woody Allen) za „Midnight in Paris“, Džordžu Kluniju za „The Ides of Marć“, Mišelu Hazanavičiusu za „The Artist“, Aleksandru Pejnu za „The Descendants“,
i Martinu Skorsezeu (Martin Scorsese) za „Hugo“.
Za najbolju glumicu u komediji/mjuziklu nominovane su Džodi Foster (Jodie Foster) za „Carnage“, Šarliz Teron (Charlize Theron) za „Young Adult“, Kristen Vig (Kristen Wiig) za „Bridesmaids“, Mišel Vilijams (Michelle Williams) za „My Week with Marilyn“, i Kejt Vinslet (Kate Winslet) za „Carnage“.
Nominacije za najboljeg sporednog glumca u komediji/mjuziklu pripale su Kenet Brani (Kenneth Branagh) za „My Week with Marilyn“, Albertu Bruksu (Albert Brooks) za „Drive“, Džoni Hil (Jonah Hill) za „Moneyball“, Vigu Mortensenu (Viggo Mortensen) za „A Dangerous Method“, i Kristoferu Plameru (Christopher Plummer) za „Beginners“.
Za najbolju žensku epizodnu uloge takmičiće se Berenis Bejo (Berenice ) za „The Artist“, Džesika Čestejn (Jessica Chastain) za „The Help“, Dženet Mektir (Janet McTeer) za „Albert Nobb“ , Šajlin Vudli (Shailene Woodley) za „The Descendants“, i Oktavija Spenser (Octavia Spencer) za „The Help“.
Za najbolji animirani film nominovani su „The Adventures of Tintin,“ „Arthur Christmas“, „Cars 2“, „Puss in Boots“, i „Rango“.
Nominacije za nagradu za najbolji strani film su osim filma Andželine Džoli, koji prikazuje kompleksnu ljubavnu priču u vreme rata u Bosni, pripale i ostvarenjima „The Flowers of War“, „The Kid with a Bike“, „A Separation“, i „The Skin I Live In“.
Zlatni globus je američka filmska nagrada koja se dođeljuje filmskim i televizijskim ostvarenjima jednom godišnje.
Posle Oskara, Zlatni globus, osnovan 1943. godine, je druga najznačajnija filmska nagrada na svetu.
Zlatne globuse dodeljuje udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu.
Povezana vest:  DiKaprio favorit za nagradu BAFTA večeras u Londonu