Uoči dodele Oskara – zanimljivosti 2010. 

oskar_statue_1Uoči 82. dodele Oskara 7. marta, agencija Frans pres objavila je izbor zanimljivosti vezanih za filmove koji su ove godine u trci za nagrade američke filmske akademije. 
„Do neba“ je tek drugi animirani film nominovan u kategoriji najbolji film. Prvi je bio „Lepotica i zver“ 1992. 
Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow) je tek četvrta žena nominovana za Oskara za režiju, posle Sofije Kopole (Sophia Coppola), Line Vertmiler (Wertmueller) i Džejn Kempion (Jane Campion). Nijedna od njih tri nije dobila Oskara. 
Sa 16. nominacijom za film „Džuli i Džulija“ Meril Strip (Meryl Streep) je oborila sopstveni raniji rekord. Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn) i Džek Nikolson (Jack Nićolson) su bili 12 puta u trci za pozlaćenu statuetu. 
Ketrin Hepbern ih je osvojila četiri, Džek Nikolson tri, a Meril Strip do sada dve, za „Kramer protiv Kramera“ i „Sofijin izbor“. 
Među glumcima, 12 je ove godine prvi put nominovano, a petoro ih već osvajalo nagrade filmske akademije: Džordž Kluni (George Clooney), Morgan Frimen (Freeman), Penelopa Kruz (Cruz), Helen Miren (Mirren) i Meril Strip. 
Meril Strip i Penelopa Kruz su jedine koje su i prošle godine imale nominacije: američka glumica za film „Sumnja“ a španska za „Ljubav u Barseloni“, za koju je i dobila nagradu. 

Povezana vest:  Hejden Kristensen u akcionom trileru