Parada_2

Novi uspesi filma „Parada“
 
Film „Parada“ je prošle nedelje u Sloveniji dobio „Zlatnu traku“ koju od Udruženja distributera dobijaju filmovi koji u bioskopima predju 25.000 gledalaca. Ovo priznanje su poslednju deceniju dobijali isključivo slovenački filmovi, a poslednja slovenačka manjinska koprodukcija koja je dobila zlatnu traku je „Ničija zemlja“, Danisa Tanovića.
Koliko rezultat „Parade“ u Sloveniji nije veliko iznenađenje, jer su i „Lepa sela“ i „Rane“ bili najgledaniji filmovi u Sloveniji u godinama kada su se pojavili, utoliko je odličan rezultat srpskog filma na teritoriji Federacije BIH iznenađenje i veliki uspeh srpske kinematografije. „Parada“ je posle osam nedelja prikazivanja u Sarajevu, Tuzli i Zenici ostvarila 18.000 gledalaca što je najbolji rezultat koji je do sada ostvario jedan srpski film. Film se još uvek uspešno prikazuje i velika je šansa da dostigne gledanost ostvaren u drugom entitetu, Republici Srpskoj, od 23.000 gledalaca.
U Hrvatskoj za „Paradu“ već treći mesec prikazivanja vlada veliko interesovanje i ovog vikenda srpski film prestiže po gledanosti „Šta je muškarac bez brkova“ koji je držao suvereno drugo mesto  po gledanosti u istoriji hrvatkog filma sa 152.000 gledalaca. (Najgledaniji film u Hrvatskoj ikada je „Kako je počeo rat na mom otoku” sa 200.000 posetilaca).
Producentkinja Biljana Prvanović je izjavila povodom ovog: „Niko od nas nije očekivao da će film biti toliko dugovečan u bioskopima regiona. Već dva puta smo odlagali izdavanje DVD-ja „Parade“ kako ne bismo presekli ovo fantastično interesovanje publike u „Yugo-sferi“. Ove cifre, same po sebi, nisu mnogo važne. Važno je da je ovo izuzetan podsticaj za regionalnu saradnju i manjinske koprodukcije koje se u nekim državama regiona stalno kritikuju. Ali sada niko u ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji ne može da zameri što se pomažu i filmovi iz regiona – kroz porez na ulaznice ove države već su vratile uložena sredstva kojim su pomogle regionalnu saradnju.
„Ovo su sve lepe vesti“, rekao nam je reditelj Srđan Dragojević ,“a lepe vesti često kod nas imaju drugorazredni tretman u odnosu na negativne. Meni je posebno drago da se u javnosti sazna o uspehu našeg filma na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine“. Odnos Beograda i Sarajeva se često tretira kroz prizmu međusobnog zameranja i optužbi, pa je meni drago da „Parada“ daje drugačiji primer. Jako sam srećan što je uspeh „Parade“ na Berlinskom festivalu i tri osvojene nagrade u zemljama ko-producenata propraćen tako dobro, moguće da je i to razlog što gledanost filma tamo ne opada. Dok su, istovremeno, pojedini srpski mediji i kritičari pokušavali na sve načine da minimizuju uspeh srpskog filma u Berlinu, čak i falisfikujući izveštaje o prijemu filma i „zaboravljajući“ da spomenu sve nagrade koje je film dobio na jednom od tri najveća festivala u svetu, slovenački, hrvatski, makedonski i crnogorski mediji su pisali o uspehu „Parade“ kao da je domaći film. Po mnogim kriterijuma, on to i jeste i meni je drago što je prihvaćen širom zemlje u kojoj sam rođen.“, dodao je Dragojević.

 

Povezana vest:  Green Party povodom premijere filma "Green Hornet 3D"!