Filmovi_koje_smo_voleli
Otvorena izložba FILMOVI KOJE SMO VOLELI

Dve atraktivne izložbe,  FILMOVI KOJE SMO VOLELI (1947-1980) i, prateći program, izložba FILMSKI PLAKAT 1941-1945, otvorene su 20. marta 2012. u u Domu vojske Srbije. Izložbe će biti postavljene do 14. aprila 2012.
Ministarstvo Odbrane Republike Srbije i Istorijski arhiv Požarevac organizovali su izložbu filmskog reklamnog materijala i plakata iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac, koja je nastala na osnovu inicijative Marka Čkonjevića, filmskog menadžera.
Na svečanosti otvaranja govorili su Dinko Tucaković, reditelj i direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke i Radoš Bajić, dramski umetnik. U umetničkom delu programa nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ izvođenjem poznatih numera iz filmova jugoslovenske produkcije.
Nesvakidašnja je pojava da istorijski arhiv izlaže zbirku koja toliko mami uzdahe i suze… Izložbena aktivnost Istorijskog arhiva Požarevac ovom prilikom predstavlja srpskoj javnosti jedinstvenu zbirku koja je nastala sistematskim, dugogodišnjim prikupljanjem g. Blagoja Čkonjevića, a kojom Istorijski arhiv Požarevac može da se pohvali zahvaljujući njegovom sinu Marku Čkonjeviću, menadžeru u filmskoj idustriji,  koji je poklonio mogućnost Arhivu da predstavi kolekciju u digitalnom obliku.
Izložba je  prezentacija dela izuzetne zbirke koja prati razvoj domaće kinematografije od 1947. do 1980. godine.  Zastupljen je filmski reklamni materijal koji zastupa ratni film, socijalnu ili psihološku dramu, i mnoge druge žanrove.
Marko Čkonjević, donator zbirke, izjavio je: „Odrastao sam sa svešću da u mojoj kući postoji neko skriveno blago koje će meni biti dostupno tek “ kada porastem“, „kada budem mogao da razumem“, kako su mi govorili. Onda sam odrastao i shvatio da je film u životu moje porodice bio druga religija, uredno zavedena i spakovana u jedan ormar za cipele. Čitava arhiva jedne umetnosti i industrije, trag jednog vremena, oltar obožavanja pokretnih slika koji je marljivo gradio moj otac, ženski frizer iz Čačka. Bio je to oltar ispod neba sa kog su sijale neke druge zvezde. Ovi bioskopski programi samo su jedan deo velike kolekcije mog oca, istinskog zaljubljenika u film, koja je sačuvana zahvaljujući Istorijskom arhivu Požarevca.“
Izložba  FILMSKI PLAKAT 1941–1945.
Istorijski arhiv Požarevac na izložbi u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu predstavlja se i pratećim programom – izložbom Filmski plakat 1941-1945.
Zašto filmski plakat i Drugi svetski rat? Vreme Drugog svetskog rata obeleženo je izuzetnim nabojem dogadjaja i intenzitetom odvijanja društvenih procesa.
Odlazak u bioskop, gde je to bilo moguće, bio je jedna od glavnih zabava.
Izložba plakata filmova prikazivanih u Beogradu i drugim gradovima Srbije tokom Drugog svetskog rata, predstavlja deo bogate kulturne baštine, kao i predmet interesovanja najšire javnosti, od prolaznika na ulici do pasioniranih kolekcionara arhivskih i muzejskih zbirki. Plakati sa ove izložbe govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a koji kao celina, ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti. Kontinuitet praćenja plakata kroz vreme njihovog izdavanja, predstavlja istoriografsku priču posebnu po svojoj dinamici i profilisanim životnim temama koje čine njihov sadržaj.
Izložba filmskih plakata u periodu od 1941. do 1945. godine prikazuje hronološki razvoj (uglavnom) evropske kinematografije kroz isticanje bliske veze razvoja društva i politike i filmskog stvaralaštva.
Prvenstvena namera autora kataloga i izložbe je da se doslednom primenom hronoloških principa predstavi filmski plakat iz digitalne zbirke plakata Istorijskog arhiva Požarevac.
Oni se ovde ne objavljuju u funkciji poistovećivanja ili opovrgavanja sa porukama koje saopštavaju, već kao izvorno bogatstvo koje će biti interesantno široj posmatračkoj i čitalačkoj publici.

Povezana vest:  Mali šef – LJjubav je bljak (VIDEO)