Kratki_metar_plakat

Otvoren 59. festival dokumentarnog i kratkog filma
 
U Velikoj sali Doma omladine večeras je svečano počeo 59. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma na kojem će do 3. aprila biti prikazano 130 domaćih i stranih ostvarenja.
Festival je proglasila otvorenim Dunja Jocić, srpska igračica i koreografkinja koja živi i radi u Amsterdamu. U okviru ceremonije prikazan je njen kratki eksperimentalni film, u kojem i igra, „Podražavanje“.
Projekcijom kratkog animiranog filma „Olovka, dečak, san“ Miroslava Jelića festival je priredio omaž Veljku Bikiću (1950-1998) koji je svojim producentskim i stvaralačkim radom u oblasti animacije obeležio ovu manifestaciju.
Kao glavni film na otvaranju prikazan je dokumentarac „Sonja“ autorke Dragane Kanjevac, posvećen Sonji Savić – neprevaziđenoj glumici, urbanoj jugoslovenskoj ikoni, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora.
U filmu koji traje 43 minuta zabeleženi su Sonjini iskazi iz različitih perioda, svedočenja njenih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje.
Zbog velikog interesovanja publike, film „Sonja“ reprizira se večeras u sali Amerikana.  U prvi blok takmičarskog programa, koji se prikazuje u Velikoj sali, uvršćeno je osam kratkih igranih filmova. To su „Mašinica“, „Gagarin i ja“, „Vreme bliskosti“ i „Zid“ iz Srbije, kao i „Mleko“ (Portugalija), „Dečak laka srca“ (Italija), „Izlazak“ (Australija) i „Vidi me“ (Finska).
Na večerašnjem programu je i specijalna projekcija dugometražnog dokumentarca „Jedna žena – jedan vek“ Želimira Žilnika.
Filmove iz takmičarskog programa ocenjivaće žiri čiji su članovi Mark Ripoli (Francuska), Pjer Žalica (BiH), Širli Berkovic (Izrael), kao i Mina Ðukić i Bojana Maljević (Srbija).
Nagrade su, kao i do sada, Gran pri za reditelja najboljeg filma u obe selekcije, dve „Zlatne plakete Beograd“ za najbolji domaći i najbolji strani film, četiri „Zlatne medalje Beograd“ za najboji domaći dokumentarac, kratki igrani, animirani i eksperimentalni fim.
Biće dodeljene i četiri diplome za pojedinačni autorski doprinos u domaćoj produkciji.
Ukupni nagradni fond je 14.000 evra.
Programe su birali umetnički direktor Janko Baljak i selekciona komisija čiji je predsednik Aleksandra Milovanović, a članovi Vladimir Petrović i Vladan Petković.
Osnivač festivala je Skupština Beograda, koja je za ovogodišnje izdanje iz gradskog budžeta izdvojila, isto kao i lane, pet miliona dinara.

 

Povezana vest:  Zvezda serije „Igra prestola” u novom hororu Pozivnica za pakao