Angelina_Jolie_In_the_Land_of_Blood_and_Honey_LA_premijera

Anđelina Džoli na sudu zbog filma „U zemlji krvi i meda“
 
Poznata glumica Anđelina Džoli ove sedmice je američkom okružnom sudu u Los Anđelesu dostavila brojnu dokumentaciju kako bi dokazala da za film „U zemlji krvi i meda“ nije ukrala ideju iz knjige „The Soul Shattering“ koju je 2007. objavio hrvatski novinar pod imenom Džejms Bredok.
Džoli je dokumentaciju dostavila zajedno s producentskom kućom GK Films i distributerskom kućom Film District, preneli su hrvatski mediji pisanje američke štampe. Naveli su i reči Džolijeve da joj inspiracija za film nije bila knjiga Zagrepčanina Josipa J. Kneževića, koji se krije iza imena Džejms Bredok, već ju je dobila radeći kao ambasadorka UN u BiH.
Hrvatski novinar Knežević koji je rođen u Sarajevu, a 1994. godine se preselio u Zagreb, lane je pokrenuo sudski postupak protiv glumice tvrdeći da je njen film „U zemlji krvi i meda“ plagijat jer je ukrala ideju za svoj režiserski prvenac iz njegovog roman.
Knežević u tužbi tvrdi da se nekoliko puta našao s producentom Erikom Sarkihem kako bi razmotrili mogućnost da se priča iz knjige pretoči u film, pa je bio šokiran kada je čuo kako isti producent u saradnji sa slavnom glumicom radi film prema identičnoj priči.
Džolijevu i njen tim zastupaće advokatska kancelarija L.A.’s Rid Smit (Reed Smith) koja je saopštila da filmska zvezda i njeni pravni zastupnici nisu prekršili Bernsku konvenciju, kao ni američke zakone o zaštiti autorskih prava.

 

Povezana vest:  Kventin Tarantino optužen za nepotizam