MovieTapeSrpski filmski režiseri osnovali udruženje

 

Srpski filmski režiseri osnovali su u Beogradu udruženje, koje će se boriti za poštovanje te profesije i za bolje uslove rada svojih članova.

Asocijacija filmskih reditelja Srbije, čiji je prvi predsednik Darko Bajić, saopštila je danas da će se boriti i za ostvarivanje autorskih prava svojih članova.

Povezana vest:  Adel kao negativac u filmu Metjua Vona

Jedna od ideja je, takođe, da se i druge profesije u filmskoj industriji podstaknu na sličnu vrstu organizovanja, rečeno je agenciji Beta u Asocijaciji.

Nedavnoj osnivačkoj skupštini u beogradskom bioskopu „Balkan“, prisustvovao je 61 režiser, među njima Zdravko Šotra, Goran Paskaljević, Puriša Đorđević, Miroslav Lekić, kao i brojni mladi, neafirmisani umetnici.

U saopštenju se navodi da su „Emir Kusturica, Miša Radivojević, Goran Marković, Slobodan Šijan, i mnogi drugi doajeni srpske kinematografije koji su bili sprečeni da dođu, podržali osnivanje Asocijacije pismima podrške“.

Povezana vest:  Kijanu Rivs režira kung fu film

Osnivačka skupština za predsednika je izabrala Darka Bajića, a u izvršni odbor ušli su Boban Skerlić, Zoran Popović, Oleg Novković, Srdan Golubović, Dejan Zečević i Vladimir Paskaljević.

Osnovan je, takođe, Nadzorni odbor, čiji su članovi Mladen Đorđević, Ivan Ikić i Balša Đogo.

Nadzorni odbor je istovremeno sud časti ovog udruženja.

Asocijacija je izrazila nameru da „aktivno učestvuje u doradi Zakona o kinematografiji, i u narednim nedeljama će se oglasiti sa svojim prvim konkretnim aktivnostima“.

Povezana vest:  Otvoren 11. filmski festival LIFFE u Leskovcu