abraham-lincoln-vampire-hunter-movie-photo-1

„Linkoln“ i Danijel Dej Luis već „provociraju“ nagrade
 
Reditelj Stiven Spilberg ponudio je svoju filmsku verziju borbe predsednika Abrahama Linkolna protiv ropstva u „Linkolnu“, koji je početkom nedelje prikazan na festivalu u Njujorku i koji već sada izaziva veliko interesovanje javnosti i spekulacije o nagradama za glavnog glumca Danijela Dej Luisa.
Posle prikazivanja na filmskom festivalu u Njujorku u ponedeljak, Spilberg je priznao da je osećao veliki pritisak što je na veliko platno preneo jednu od najcenjenijih političkih figura SAD ali je izbegao da odgovara na pitanja o relevantnosti filma danas, uoči predsedničkih izbora u SAD 6. novembra.
Spilberg je dodao da je namerno zatražio da premijera filma bude posle izbora kako bi izbegao poređenja. „Linkoln“ će ograničenu distribuciju početi 9. novembra, taman na vreme za sezonu nagrada.
Dvostruki oskarovac Danijel Dej Luis glumi Linkolna kao harizmatičnog, talentovanog govornika i često tihog ali odlučnog i iskusnog političara koji je rizikovao svoju popularnost kako bi prikupio dovoljno glasova za 13. amandman – kojim se zabranjuje ropstvo – 1865. godine.
Irsko-britanski glumac je zajedno sa Sali FIld koja glumi Linkolnovu ženu, bio pozdravljen burnim aplauzom posle prikazivanja filma na koji se čekalo gotovo sat vremena da počne.
Spilberg je Dej Luisa opisao kao „posvećenog umetnika“ i pohvalio njegovu spobosnost da ostane veran istorijskom opisu Linkolnovog piskutavog glasa a istovremeno predstavi „nežnu humanost“ Linkolna.
Oskarom ovenčani reditelj ocenio je i da bi istoričari „sahranili“ film da su Linkolna predstavili u „Diznilend maniru, sa dubokim glasom“.
Film pun dijaloga nudi uvid u često suvoparne zakonodavne procedure i način na koji je Linkoln forsirao amandman protiv ropstva, prenosi Rojters.
Bez preteranog prikazivanja čuvenih Linkolnovih govora, film naglašava važnost državnog sekretara Vilijama Sjuarda (Dejvid Strethern) i liberalnog konfresmena Tadeusa Stivensa (Tomi Li Džons).
Spilberg, 66, je rekao i da film još uvek nije dovršen ali je celo iskustvo nazvao „putovanjem bez premca“.
-Zaista smo osećali da smo postavili visoke standard – rekao je on o filmu koji je u potpunosti snimljen u Virdžiniji.
U još jednom zaokretu u odnosu na istorijske knjige, Fildova i scenarista Toni Kušner ponudili su saosećajni pogled na Linkolnovu suprugu kao snažnu ženu punu podrške. U prošlosti, gospođa Linkoln je smatrana mentalno nestabilnom ali vernom politici svog muža.
-Postoji mnogo dokaza da ga je ona zaista podržavala – rekao je Kušner i podsetio na strašne gubitke Meri Tot Linkoln, uključujući i smrt nekoliko dece kao i ozbiljnu povredu glave zbog koje je patila od strašnih glavobolja.
-Ideja da je ona bila luda mi se čini nepravednom – dodao je on.
Povezana vest:  Ešton Kučer i Mila Kunis postali roditelji