sofia-disney

Dizni brani svoju plavooku „latino“ princezu
 
Kompanija Volt Dizni stala je u odbranu svoje nove junakinje, princeze Sofije, koja je najavljena kao prva Diznijeva princeza hispanskog porekla.
Sofija Prva je zvezda nove animirane serije koja će od 18. novembra početi da se prikazuje na Diznijevom kanalu.
Nekoliko latinoameričkih udruženja upitalo se, međutim, da li je mala plavooka princeza bele puti prava predstavnica hispanske populacije i da li će devojčice koje potiču iz latinoameričkih zemalja moći da se poistovete s njom.
-Zašto se u Dizniju nisu više potrudili da promovišu svoju prvu ‘latino’ princezu? Učinili su tako dobru stvar kada su uveli indijansku, afroameričku i azijsku princezu. Svaki taj potez bio je propraćen velikom medijskom pompom, ali ovog puta su zatajili – kazala je jedna aktivistkinja.
Producent crtanog filma „Sofija Prva“, Krejg Gerber, objasnio je da je princeza zamišljena kao dete mešovitog braka, čiji roditelji potiču iz Španije i Skandinavije.
-Sofija sebe vidi kao normalnu, bilo koju drugu devojčicu. Njeno mešovito poreklo i porodica odražavaju sredinu u kojoj danas žive mnoga deca – istakao je on.
Tokom prethodnih 20 godina, kompanija Dizni je uvela nekoliko protagonistkinja različitog kulturnog porekla poput Jasmine, Pokahontas, Mulan, Meride i Tijane, prve afroameričke princeze, junakinje crtanog filma „Princeza i žabac“ iz 2009.
Povezana vest:  Džejson Stetam i Džejms Franko u novom Staloneovom filmu