Pijeta_1

Venecijanski pobednik „Pijeta“ Kim Ki Duka na 18. Festivalu autorskog filma
 
U okviru glavnog programa 18. Festivala autorskog filma biće prikazan film „Pijeta“ kultnog južnokorejskog reditelja Kim Ki Duka, nagrađen „Zlatnim lavom“ ove godine na Venecijanskom filmskom festivalu.
„Pijeta“ je priča o mladiću koji radi za zelenaše i uspeva da, na ovaj ili onaj način, od dužnika izvuče svaku paru koju duguju. Jednoga dana, pred njim se pojavljuje žena koja tvrdi da mu je majka i da joj je žao što ga je odbacila. Ovaj brutalan čovek nakon neočekivanog susreta odlučuje da promeni svoj život pun nasilja. Ali, dok se u njemu razvijaju potpuno nova osećanja vezanosti i ljubavi, on otkriva i zastrašujuće i tragične tajne.
„Zlatnog lava“ za najbolji film 69. Venecijanskog festivala Kim Ki Duku dodelio je žiri kojim je predsedavao američki reditelj Majkl Men, a među članovima bila i poznata umetnica Marina Abramović. „Pijeta“ je na ovom festivalu osvojila i priznanja „Zlatni miš“, „Mali zlatni lav“, kao i nagradu „Nazaren Tadei“.
Kontroverzni reditelj Kim Ki Duk, poznat po ostvarenjima „Ostrvo“, „Proleće, leto, jesen, zima… i proleće“, „Vreme“ i „Samarićanka“, dobitnik je mnogobrojnih priznanja među kojima su berlinski „Srebrni medved“ i nagrada za najbolji film u kanskoj selekciji „Izvestan pogled“. Ovo je njegov prvi „Zlatni lav“ u karijeri.
U filmu „Pijeta“ između ostalog govori i o surovom kapitalizmu u Južnoj Koreji, koji  nemilosrdno uništava tradiciju i identitet jedne nacije.
18. Festival autorskog filma održava se od 28. novembra do 5. decembra u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopima „Fontana“, „Cineplexx Delta City“ i „Kolosej“, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i bioskopu Doma kulture Studentski grad.
Osamnaesto izdanje kultnog festivala umetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koji publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.
Kao i svake godine osim glavnog programa deo festivala biće i brojni prateći filmski i ostali umetnički programi, a sve informacije o programu uskoro će se naći naći na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.

 

Povezana vest:  Ediju Marfiju nagrada Ikona komedije