abraham-lincoln-vampire-hunter-movie-photo-1

Danijel Dej Luis o Linkolnovom glasu
 
Oskarovac Danijel Dej Luis oduševio je kritiku svojom ulogom Abramaha Linkolna u filmu Stivena Spilberga „Linkoln“, a naročito glasom koji se prilično razikuje od onog koji se očekuje od visokog, moćnog govornika kakav je bio bivši predsednik SAD.
Dej Luis je svom Linkolnu dao viši, nežniji glas za koji tvrdi da je istorijski precizniji opis kako je Likoln zaista govorio.
-Postoje brojni izveštaji savremenika o njegovom glasu. Svi navode da je bio visok što mu je, prema mom mišljenju, omogućilo da ga više ljudi čuje kada je govorio na javnim skupovima – rekao je Dej Luis za AP. Vsoki registri dosežu dalje od niskih i to mu je bilo korisno.
„Linkoln“ je tek peti film u poslednjih 15 godina koje je dvostruki oskarovac (Moje levo stopalo, Biće krvi) snimio. Razlog njegove probirljivosti potiče iz želje da razume likove dovoljno intimno kako bimogao da živi njihova iskustva.
Nežni, piskutavi glas koji je podario Linkolnu rezultat je takvih priprema.
-Ne odvajam glas od glume i ne rasparčavam lik na sastavne delove i potom ga ponovo slažen. Pokušavam da dozvolim da se stvari dese natenane. Kako ulazim u život lika tako, ako imam sreće, počinjem da čujem i njegov glas – objasnio je Dej Luis.
-Ne mislim to u nekom natprirodnom smislu. Jednostavno mogu da čujem zvuk glasa i sa njime u mom unutrašnjem uvu neko vreme živim i pokušavam da ga reprodukujem – dodao je on.
Dej Luis smatra da je i sam Linkoln naučio da koristi svoj glas u skladu sa situacijom.
-Bio je izvanredan političar. Ne sumnjam da kada pomislite na uticaje u njegovom životu, odrastanje u Kentakiju i Indijani, mladalačke godine u Ilionoju, da su se zvuci tih regiona nekako ‘sakupili’ u njemu – rekao je on.
-Smatram da je verovatno naučio da koristi svoj glas u javnosti na određeni način u određenim mestima i na drugi način na drugim mestima. Naročito kada je hteo da poentira. Bez sumnje, Linkoln je bio svestan svog imidža – dodao je Dej Luis.

 

Povezana vest:  Otvaranje bioskopa Cineplexx Niš u STOP SHOP ritejl parku 10.novembra