Ang_Li

Ang Li: „Pijev život“ je moj najriskantniji film
 
Dramu „Planina Broukbek“ o ljubavi između dvojice kauboja neko bi smatrao riskantnim za snimanje, ali reditelj Ang Li tvrdi da je njegov novi film „Pijev život“ o dečaku koji deli čamac za spasavanje sa bengalskim tigrom najriskantniji do sada.
Film, koji se od ove sedmice prikazuje u američkim bioskopima, predstavlja adaptaciju istoimenog bestselera Jana Martela i smatran je nemogućim za snimanje.
Oskarovac, 58-godišnji tajvanski reditelj preuzeo je na sebe težak zadatak da korišćenjem komjuterski generisane slike donese na veliko platno senzacionalni zaplet, za šta mu je trebalo godinu i po dana.
Li je izjavio Rojtersu da je snimanje filma „Pijev život“ najteže iskustvo u njegovoj karijeri, ali i najduže zbog tehničkih poteškoća.
-Ne možete da naterate tigra da radi šta vi hoćete, morate da koristite digitalnu tehnologiju. Digitalna životinja do pre dve godine nije izgledala realistično, a još teže je bilo prikazati vodu- objasnio je Li u intervjuu, dodavši da je u pitanju veliki film sniman uglavnom na Tajvanu, ali i u Indiji i Kanadi.
Poznari reditelj se seća da je, kada je snimio dramu “Planina Broukbek”, mislio da je to umetnički film koji ne iziskuje mnogo novca i koji će pogledati samo nekolicina, međutim onda se unervozio i čak nije dozvolio svom bratu, koji je distributer na Tajvanu, da otkupi film.
-Snimio sam film o kaubojima homoseksualcima, mislio sam da će me linčovati. Bojao sam se, okretao sam se stalno da vidim da li me neko prati. Čak sam rekao svom bratu da ne kupuje taj film za distribuciju na Tajvanu i on me još uvek mrzi zbog toga – ispričao je slavni reditelj kome je snimanje novog filma ipak najteže palo.
Izbor glavnog glumca (Suraj Sharma), Li je obrazložio željom da Pia igra neko “autentičan bez loših navika”, koga treba učiti ispočetka svemu.
Poznati režiser je istakao da je knjiga Jana Martela fascinantna, da govori o veri, ali da ga nije “naterala da veruje u Boga ili nešto slično”.
-Kada sam počeo da snimam film, osetio sam da me vera obuzima i vodi kroz ceo rad, ali sam knjigu odabrao zvog priče, vrednosti pričanja priče. Interesuje me kako ljudi prenose priču, zato što priča ima strukturu, početak, sredinu i kraj. To daje smisao, kada ga život nema – rekao je Li.
Povezana vest:  Džodi Foster planira da režira naučnofantastični film