Michael_Schumacher_2012

FORMULA 1
Šumaher: Bio bih ponosan da Fetel sruši moje rekorde
 
Statistički najuspešniji vozač u Formuli 1 Mihael Šumaher (43) danas će na Velikoj nagradi Brazila voziti svoju poslednju trku u karijeri, 308. po redu.
Onda će reći svoj drugi zbogom, prema njegovim rečima i konačni, nakon što se prvi put penzionisao na kraju 2006. godine.
U oproštajnom intervjuu za Bild Šumaher je progovorio o svojim osećanjima vezanim uz povlačenje, kao i njegovom legitimnom nasledniku Sebastijanu Fetelu.
-Osećanja zbog povlačenja ovog puta nisu tako intenzivni kao pre šest godina. Tada smo se borili za pobede i postolja, a danas smo maksimalno osvajali neke bodove. Nisam se vratio u Formulu 1 da bi samo ‘kružio’ već sam imao druge ciljeve. Stoga ću uživati u poslednjoj trci. Izvući ću najbolje iz toga i radovati se onom što je preda mnom.

Mislite li da ćete većini nedostajati?

Povezana vest:  Bridžstonu 2010. poslednja sezona

-Bio bih tužan da nije tako. Verujem i nadam se da će me se moji navijači sećati po pozitivnim stvarima, čak i nakon povratka, iako stvari nisu ispale kako sam se nadao.

Ali to zasigurno nije bilo do vas…

-Jeste i nije. Ne želim i ne mogu sebe da isključim iz rezultata ostvarenih u protekle tri godine. To nije moj stil i nisam takav karakter. Bio sam uključen u rad kao i svaki drugi član tima. Pobeđujete i gubite zajedno.

Povezana vest:  Mihael Šumaher: Biću najbolji ove ili sledeće godine

Koji je bi glavni problem Mercedesa?

-Sigurno aerodinamika. Nismo je tokom godina dovoljno razvijali poput drugih. I dalje ne znam što se tu može napraviti.

Da li je u Ferariju bilo lakše rešiti probleme?

-Ferari je bio drugačiji. Drugo vreme, druga struktura, različite ljudske karakteristike. Ali tada je bila jedinstvena sinergija između Žana Toda, Rosa Brauna, Rorija Birnea i mene. U ovom trenutku u Mercedesu to nismo postigli.

Povezana vest:  Horner: Želimo da pobedimo sve do kraja

Podvucimo liniju, kako gledate na poslednjih šest godina?

-Prve tri godine nakon mog penzionisanja 2006. godine bile su olakšanje. Konstantna takmičenja, tenzije i koncentracija su me iscrpile. Više nisam imao energije ni motivacije.

Reč dve o Fetelu. Može li srušiti vaše rekorde?

-Ne vidim zašto ne. Ima sve predispozicije. Talentovan je, brz, pametan i trenutno vozi za pravu ekipu. Bio bih ponosan da ih sruši jer je on moj prijatelj.