james-cameron

Kameron: „Hobit“ će izazvati filmsku revoluciju

Oskarom nagrađeni reditelj Džejms Kameron ocenio je da će „Hobit“ Pitera Džeksona za filmove visoke rezolucije uraditi isto što je i njegov „Avatar“ uradio za 3D filmove – izazvati revoluciju u „sedmoj umetnosi“. Džekson je „Hobita“ snimio u formatu od 48 frejmova po sekundi za razliku od standardnih 24, što je izazvalo mešovite reakcije na prikazivanju u Los Anđelesu u aprilu.
Kameron, koji je bio gost iznenađenja na današnjoj svetskoj premijeri prvog dela trilogije „Hobit“ u Velingtonu, rekao je da je i sam bio suočen sa sličnim skepticizmom kada je primenio modernu 3D tehnologiju na „Avataru“, koji je sada film sa najvećom zaradom na svetu.
On je rekao da će najnoviji film Džeksona biti hit i da će tako olakšati njemu da primeni format od 48 frejmova na svoje filmove.
-Ako 48 bude prihvaćen, ‘Avatar’ (nastavci) će onda to iskoristiti. Mi smo sa ‘Avatarom’ krenuli sa 3D, sada Piter to radi sa ‘Hobitom;. Potreban je smeo potez da bi se stvari promenile – rekao je Kameron a prenosi AFP.
Džekson je na konferenciji za novinare pre premijere filma uporedio veći broj frejmova sa prelaskom sa ploča na CD-ove.
Kameron je takođe rekao da je Džekson sam pretvorio novozelandsku filmsku industriju u svetsku silu. -Podigao je industriju na globalni nivo. Ljudi iz celog sveta – umetnici, filmadžije, tehničari – dolaze ovde da rade, a to je neverovatno – rekao je on.

Povezana vest:  Bez gala premijere filma Anđeline Džoli u Beogradu

-To se deslilo svega nekoliko puta ranije, u Los Anđelesu i možda Londonu. Ovo je prvi put da to uradi jedan reditelj.
Kameron, koji ima farmu na Novom Zelandu, kaže da radi na scenariju za nastavke „Avatara“, ali da mu je previše teško jer ga lepota krajolika dekoncentriše. On je rekao da se nada da će scenariji biti gotovi do februara i da će sa snimanjem krenuti krajem iduće godine.

Povezana vest:  Odmah nakon Berlinala na 51. FEST-u "Totem" i "Opstanak dobrote"