George-Stevens-Jr

Uručeni počasni Oskari na svečanosti u Los Anđelesu

 

U Los Anđelesu su na posebnoj ceremoniji uručeni počasni Oskari za izuzetnu karijeru u filmskoj industriji trojici filmskih stvaralaca, kao nagrada za humanitarni rad u toj industriji. Dobitnici ovih počasnih Oskara možda nisu tako poznati široj javnosti, ali njihov doprinos filmskoj industriji uticao je na ljubitelje filma širom sveta, navodi agencija AP.

Dokumetarista D.A. Penebejker (Pennabaker) pomogao je da film postane vodeća industrija. Džordž Stivens (George Stevens, Jr) osnovao je Američki filmski institut i uspostavio Kenedi centar za nagrade. Kaskader i reditelj Hal Nidam (Needham) razvio je nove načine za izvođenje opasnih filmskih akcija. Direktor kompanije Drimvorks Animejšn (DreamWorks Animation) Džefri Kacenberg (Jeffrey Katcenberg) sakupio je stotine miliona dolara za dobrotvorne svrhe.

Povezana vest:  Ko su „PLAĆENICI“?

Osamdesetogodišnjaci Penebejker, Stivens i Nidam dobili su počasne Oskare za svoje izuzetne karijere, a Kacenberg je dobio nagradu za humanitarni rad na ceremoniji za uručenje Guvernerove nagrade koju dodeljuje Akademija za filmsku umetnost i nauku. Svečanost je održana sinoć u Los Anđelesu.

Filmska akademija dugo već dodeljuje počasne Oskare ali je pre četiri godine ustanovljena nova tradicija gde se uručenje tih Oskara organizuje na specijalnoj ceremoniji na kojoj nema ograničenja za trajanje govora, kao što je to slučaj za godišnju dodelu Oskara. Ovoj ceremoniji prisustvovale su mnoge zvezde kao što su Kirk Daglas, Tom Henks, Kvinsi Džouns, Voren Biti, Kventin Tarantino, Džordž Lukas, Stiven Spilberg, Ejmi Adams i Ričard Gir.

Povezana vest:  Danijel Radklif u filmu po romanu Žena u crnom

Svakog dobitnika najavile su po dve poznate ličnosti uz kratak film o njihovom radu. Penebejkera su predstavili reditelj Majkl Mur i senator Al Franken. Mur je rekao da se „snimanje filmova promenilo“ kada je Penebejker odbacio stativ i počeo da nosi kameru na ramenu.  Realizator dokumentarnih filmova Penebejker (87) se tokom dvadesetminutnog govora zahvalio reklo bi se svakom kolegi u svojoj 60-ogodišnjoj karijeri, navodi AP. To je inspirisalo i voditelja programa Vila Smita da se kasnije našali i kaže „Pre nego što počnem, D.A. Penebejker ima još dvoje ljudi kojima želi da se zahvali“.

Sidni Poatje i Anet Bening predstavili su Stivensa i govorili o njegovoj posvećenosti unapređenju filmske umetnosti. Kada je primio Oskara, Stivens se zahvalio svom pokojnom ocu što ga je ohrabrio da se posveti filmu i što mu je „otvorio vrata kreativnom životu“.

Povezana vest:  OSKAR 2011, Natali Portman naj glumica, Kolin Firt naj glumac a naj film Kraljev govor!

Pri predstavljanju kaskadera i reditelja Nidama, Kventin Tarantino je rekao da je on „proširio granice onoga što može biti učinjeno u akciji“ i rekao da je od njega „ukrao“ mnoge stvari. Osamdesetjednogodišnji Nidam rekao je da je on „najsrećniji čovek na svetu“, čovek koji je odrastao kao sin najamnog radnika sa osam godina škole koji je kasnije radio sa Bilijem Vajlderom, Džejmsom Stjuartom i Džonom Vejnom, a sada dobija Oskara.

Kacenberga su predstavili Tom Henks i Vil Smit uz šalu oko njegiovih upornih poziva za donacije. Kacenberg je sakupio više od 230 miliona dolara kao predsednik Fonda za film i televiziju.