Cezar_mora_da_umre 

Nagrade i reprize 18. Festivala autorskog filma
 
Nagradu Fipresci Srbija na 18. Festivalu autorskog filma (FAF) dobio je italijanski film „Cezar mora umreti“ u režiji braće Paola i Vitorija Tavijanija.
To je danas na konferenciji za novinare u Domu omladine saopštio filmski kritičar i teoretičar Miodrag Novakovih, dodajući da su kolege Vladimir Džudović, Milan Špiček i on bili jednoglasni u toj odluci.
Ovaj film na sintetičan i ubedljiv način spaja dokument, teatar i igranu formu, inventivno prati pomeranja u okviru filmskog izraza i stvarne događaje koji nas okružuju, obrazložio je žiri Fipresci Srbija.
Novaković je rekao da je cela selekcija bila odlična i zahvalio organizatorima na trudu da beogradsku publiku informišu i obogate ovim umetničkim programom.
Plaketu „Aleksandar Petković“ za najbolji snimateljski rad dobio je direktor fotografije Ben Ričardson za rad na američkom filmu nezavisne produkcije „Zveri južnih divljina“ u režiji Bena Zejtlina.
To priznanje dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije, sekcija snimanja slike, a u žiriju su bili Đorđe Nikolić, Vladislav Lašić i Radmila Đurica.
Direktor fotografije Nikolić obrazložio je da je Ričardson dao izraziti autorsko-vizuelni doprinos koji je artistički nadgradio režiju ovog filma.
On je dodao da su se iz selekcije izdvojili i portugalski film „Tabu“ reditelja Miguela Gomesa i kineski „Misterija“ Lua Jea.
Zvanični žiri saopštiće svoju odluku večeras, na zatvaranju glavnog programa u Domu omladine Beograda.
Fetsivalske nagrade su Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“, nagrada za najboljeg reditelja i specijalna nagrada žirija. Predsednik žirija je prošlogodišnji pobednik FAF-a, argentinski reditelj Pablo Đorđeli, a članovi grčki producent Jorgos Curgijanis, danski scenarista Andres August i srpska rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš.
Prateći program nastavlja se sutra u Muzeju kinoteke, a organizator „Megakom film“ najavio je i već tradicionalni reprizni program „FAF na bis“.
U sredu će u Dvorani kulturnog centra Beograda biti prikazani, počev od 14 sati, „Sedam dana u Havani“, „Pijeta“, „Iza brda“ i dokumentarac „Bob Vilson režira „Život i smrt Marine Abramović““.
U bisokopu „Fontana“ sutra su na programu, od 15,30 sati „Iza brda“, „Sedam dana u Havani“, „Pijeta“ i „Cezar mora umreti“.
Festival koji je počeo 28. novembra ponudio je publici ukupno 48 umetničkih filmova nezavisne produkcije iz 15 zemalja. U takmičarskoj selekciji bilo je 12 filmova.
Povezana vest:  Pogledajte trejler za film „Potomci“