bioskop_balkanVlasnici tvrde da Balkan ostaje bioskop

 

Preduzeće „Beobana“ saopštilo je da, kao vlasnik beogradskog bioskopa „Balkan“, ne namerava da, posle renoviranja, promeni njegovu namenu.

-Bioskop je privremeno zatvoren zbog renoviranja, koje podrazumeva obnovu krova koji prokišnjava, zamenu dotrajalih instalacija i brojne intervencije u unutrašnjem delu. Na obnovu smo se odlučili posle detaljnog pregleda zgrade i utvrdili da se iz bezbednosnih razloga bioskop mora obnoviti – saopšteno je iz „Beobane“.

Povezana vest:  Nominacije za Oskara

Iz „Balkana“ je pre neki dan bilo saopšteno da će taj bioskop 28. marta prikazati poslednju projekciju, nakon čega će biti zatvoren, zbog, kako je naveo direktor bioskopa Darko Bajić, odluke vlasnika da renovira taj prostor.

Potom se oglasio reditelj Goran Marković, specijalni savetnik u Ministarstvu kulture Srbije za kinematografiju, s najavom da ministarstvo namerava da pokrene postupak proglašenja bioskopa „Balkan“ za objekat od posebnog kulturnog značaja, kako bi sprečilo njegovo zatvranje.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

Saopštenje „Beobane“ stiglo je kao reakcija na izjavu Markovića da je „činjenica da se zatvara bioskop koji je negovao repertoar posvećen domaćim, evropskim i neholivudskim filmovima“.

Iz „Beobane“ su naveli da „oštro demantuju“ Markovićeve navode da će bioskop biti ugašen, naglasivši da će „nakon detaljne rekonstrukcije ‘Balkan’ imati istu namenu kao i do sada, a sigurno i više posetilaca“.

Povezana vest:  Ko je mala Kvuvenžane Volis?

U maju 2008. godine, „Beograd film“, čiji je većinski vlasnik Nikola Đivanović, uprkos protivljenju manjinskih akcionara, prebacio je imovinu šest bioskopa – „Balkan“, „Partizan“, „Jadran“, „Kozara“, „Voždovac“ i „Slavica“ – na zavisna društva „Beobana“, „Beopana“, „Beojana“, „Beokona“, „Beovona“ i „Beoslaba“.