Grandmaster_posterVong Kar Vaj o svom novom filmu
 
Poznati reditelj iz Hong Konga Vong Kar Vaj koji je zahvaljujući svojim usporenim filmovima koji teraju gledaoce na razmišljanje postao miljenik kritike i međunarodnih festivala poput Kana, nedavno je snimio film o kung fuu „The Grandmaster“ (Veliki majstor).
 Film, koji je rađen osam godina, otvoriće ovogodišnji filmski festival u Berlinu i priča je o legendarnom Brus Lijevom učitelju Jipu Manu koga igra Vongov omiljeni glumac Toni Leung.
 Vong je rekao da je na ideju za film došao još pre nego što je snimio svoj najpoznatiji film „Raspoložen za ljubav“ 2000.
 Ideja mu se „krčkala“ u glavi godinama i zbog filma je krenuo na trogodišnje putovanje i druženje sa preko 100 kung fu majstora u Kini.
 „U svetu borilačkih veština postoji izreka ‘nebo ispred i iza vrata je različito’. Kada pogledate na njega ispred vrata uvek ostane misterija. Ali kada samo bacite pogled na njega iznutra onda shvatite da vas svet unutra uvlači“, rekao je Vong koji će ove godine biti i predsedavajući žirija Berlinala.
 Reditelj je rekao da u filmu priča priču o četiri klana u svetu borilačkih veština ali da je želeo da pokaže duh koji dele ljubitelji borilačkih veština i majstori.
 „U svetu borilačkih veština postoje ljudi koji nisu ‘majstori’ ali koji duboko poštuju borilačke veštine. Oni se uvek nadaju da će posle njih ostati neko ko će doprineti klanu i borilačkim veštinama“, rekao je Vong. „Mislim da se taj duh vidi u ‘Velikom majstoru'“.
 Smešten u Kinu s početka 20. veka, film počinje sa povlačenjem Velikog majstora i nadmetanjem četiri vrhunska borca za njegovo mesto. Jednog od njih igra Džang Ciji („Pritajeni tigar, skriveni zmaj“, „Uspomene jedne gejše“) koja se za ulogu Gong Er pripremala kod učitelja kung fu zvezde Džeta Lija. Ona kaže da su pokreti bili ključni za izražavanje duha njenog lika.
 „Ona je kombinacija gotovo svih jedinstvenih karakteristika žena tog doba. Kada je reč o pokretima, dugo smo trenirali jer se reditelj nadao da ćemo kada uđemo u svet likova već imati njihov duh u našim telima“, rekla je ona na premijeri filma u Hong Kongu.
Povezana vest:  Eva Grin u nastavku filma "300"?