Danijel Dej Luis Linkoln

Danijel Dej-Luis glavni favorit za Oskara


Američka publika je gotovo sigurna da će dobitnik ovogodišnjeg Oskara za najboljeg glumca biti Danijel Dej-Luis za naslovnu ulogu u istorijskoj drami „Linkoln“ Stivena Spilberga. Kako prenosi agencija Rojters, Dej-Luis je za ulogu američkog predsednika Abrahama Linkolna pobrao gotovo sve moguće nagrade ove sezone, uključujući i Zlatni globus, a pored Oskara nominovan je i za glavnu britansku filmsku nagradu BAFTA.
Prema istraživanju koje je sprovela agencija Ipsos, većina Amerikanaca smatra da je 55-godišnji glumac zaslužio Oskara za tumačenje lika 16. američkog predsednika u Spilbergovoj drami o američkom građanskom ratu. Konkurenti su mu Hju Džekmen za ulogu u mjuziklu „Jadnici“, Bredli Kuper za komediju „U dobru i u zlu“, Joakim Feniks za dramu o sajentolozima „Master“ i Denzel Vošington koji igra pilota alkoholičara u filmu „Let“.
Ukoliko 24. februara bude osvojio Oskara, britanski glumac bi mogao da se upiše velikim slovima u holivudsku istoriju, jer bi to bio njegov treći u karijeri, što dosad nikom od njegovih muških kolega nije pošlo za rukom.
Dvojica glumaca – Džek Nikolson i Volter Brenan, imaju po tri Oskara, ali im je jedan dodijeljen za sporednu, a ne glavnu ulogu.
Dej-Luis je svog prvog Oskara dobio za ulogu hendikepiranog slikara i pisca Kristija Brauna u filmu „Moje levo stopalo“ (1989), a drugog za ulogu pohlepnog Danijela Plejnvjua u drami „Biće krvi“ (2008).
Dej-Luis je poznat po tome što svoje uloge brižljivo bira. U poslednjh 20 godina igrao je u svega 10 filmova. Spilberg je morao dobro da se namuči da bi ga ubedio da prihvati ulogu Linkolna. 
„Članovi (Američke filmske) akademije vole iznenađenja, tako da je najgore što sebi možete da učinite je da gajite prevelika očekivanja“, kazao je glumac nakon osvajanja nagrade američkog Udruženja glumaca prošle nedelje u Los Anđelesu.
I dok je publika gotovo sigurna da će on osvojiti Oskara za glavnu mušku ulogu, stvari su mnogo neizvesnije kada je reč o laureatu za sporednu rolu.
U trci za ovaj trofej su Alan Arkin (Argo), Robert De Niro (U dobru i u zlu), Filip Sejmur Hofman (Master), Tomi Li Džons (Linkoln) i Kristof Valc (Đangova osveta).
Iz dosada podeljenih nagrada ne može se ništa sa sigurnošću zaključiti. Džons je dobio nagradu Udruženja glumaca, a Valc Zlatnog globusa, dok je Sejmur Hofman odneo nagradu udruženja kritičara. 
U istraživanju Ipsosa, glavni favoriti su Džons (20 odsto) i De Niro (14 odsto), a prema stanju u kladionicama, 66-godišnji Džons, koji je ovo priznanje osvojio 1994. godine za ulogu u „Beguncu“, ima najviše izgleda da zlatnu statuetu ponese kući.

Povezana vest:  RobCcop - Zločin ima novog neprijatelja!