astridUskoro film o životu autorke knjige „Pipi Duga Čarapa“
Dve nemačke producentske kuće nameravaju da snime prvi dugometražni film o životu Astrid Lindgren, najčitanije i najomiljenije švedske književnice svih vremena, autorke čuvene dečje knjige „Pipi Duga Čarapa“, saopštila je njena kćerka Karin Niman.
Nemačke producentske kuće „Ogglies“ i „TV 60“ planiraju da snime film o životu Lindgrenove koji će obuhvatiti period do 1946. kada je objavila svoje kultno delo o nestašnoj devojčici dugih ridjih pletenica koje će je proslaviti širom sveta, kazala je Niman.
-Oni su bili prvi producenti koji su me kontaktirali u želji da snime film o životu moje majke i ja sam odmah pristala na saradnju – navela je ona.
Astrid Lindgren, koja je preminula 2002. u 95. godini, unela je pravu revoluciju u svet dečje knjige. Njena dela su prevedena na 95 jezika i prodata u više od 145 miliona primeraka, što je svrstava medju najpopularnije pisce za decu.
Mnogi filmovi i serije snimljeni su po junacima njenih knjiga od kojih su najpoznatije „Pipi Duga Čarapa“, „Emil iz Loneberga“, „Ronja kćerka razbojnika“ i „Karlson na krovu“.
Televizijski film, koji će biti snimljen iz dva dela, baviće se pre svega teškim godinama njenog života pre nego što je postala slavna, sa glavnim akcentom na neplaniranu trudnoću u 18. godini.
Lindgren, koja je radila kao novinar za lokalni list u rodnom Vimberbiju, na jugu Švedske, kada je zatrudnela sa svojim urednikom i oženjenim čovekom, često je govorila o tome kako je postavši samohrana majka kao veoma mlada uticalo na nju i njeno pisanje.
Njena kćerka, koja će raditi na filmu u svojstvu savetnika, kazala je da se zasad ne zna kome će biti poverena režija i ko će glumiti ulogu njene majke.
-Lepo je što će Nemci, a ne Švedjani snimiti taj film jer će tako priča imati odredjenu distancu. To svakako neće biti dokumentarac o mojoj majci – navela je ona.
Povezana vest:  Benisio del Toro podržava brazilske radnike