Kratki_metar_plakat_Socijalno angažovani filmovi i tribine  u okviru programa Vrelo
U okviru novog programa „Vrelo“ Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Domu omladine večeras će biti prikazan film američke produkcije „Grad granica“ rediteljke Jun Suh.
Posle projekcije, u saradnji sa Centrom za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti „Kvirija“, biće održana tribina posvećena problemu netolerancije prema različitosti, naročito prema pripadnicima gej populacije.
Na današnjoj konferenciji za novinare Boban Stojanović iz „Kvirije“ je objasnio da film rediteljke Suh, u kome se ona bavi Izraelcima i Palestincima u Jerusalimu, koji u jedinom gej baru u gradu dele zajedničcku potrebu za pripadanjem i prihvaćenošću i ozbiljan rizik, jer krše najveće društvene tabue svoje sredine, ima paralelu u srpskom društvu.
-Na jasan, razumljiv i nenametljiv način film otvara pitanja o tome ko pokreće društvena pitanja i da li pitanja o homoseksualcima pokreću pripadnici gej populacije ili oni koji se tome protive – kazao je Stojanović.
On paralelu između društva u Srbiji i Jerusalimu vidi u jakom religijskom uticaju, koji prema njegovim rečima vodi marginalizovanju određenih grupa, zatim u ratovima, kao i u čestom pozivanju na tradiciju.
Povezana vest:  Brus Vilis proslavio 60. rođendan, prve čestitke od ćerki