strava_u_ulici_brestova_2010Rimejk Strave u ulici Brestova od 13. maja u Srbiji

 

Rimejk horor filma „Strava u ulici Brestova“, čija se svetska premijera očekuje 30. aprila, počeće da se prikazuje u srpskim bioskopima od 13. maja, saopštila je domaća distributerska kuća „Tak“ (Tuck).

Originalnu „Stravu u ulici Brestova“ iz 1984. godine, koja spada među najuticajnije horor filmove svih vremena, napisao je i režirao Ves Krejven (Wes Craven), dok je rimejk iz 2010. godine režirao Semjuel Bejer (Samuel Bayer).

Povezana vest:  Projekat debitantskog filma Radivoja Raše Bukvića i na koprodukcionom marketu u Rumuniji

Krejvenova „Strava u ulici Brestova“ lansirala je horor ikonu Fredija Krugera (Freddy Krueger), masovnog ubicu sa sečivima na prstima koji prelazi iz sveta snova u realnost da bi ubijao tinejdžere. Njega je u tom filmu i potonjih sedam nastavaka tumačio Robert Englund, a u Bejerovom rimejku ga igra Džeki Erl Hali (Jackie Earle Haley).

Osim što je lansirao Englundovu karijeru, Krejvenov kultni film je poslužio kao odskočna daska za Džonija Depa (Johnny Depp), kojem je uloga tinejdžera Glena Lanca (Glenn Lantz), momka glavne junakinje Nensi Tompson (Nancy Thompson), bila glumački debi.

Povezana vest:  Uleti u platno i oseti svežinu sedme umetnosti – Novi Sad film festival od 21. septembra

Ulogu Nensi Tompson, koja se protiv Krugera izborila tako što nije sebi dozvoljavala da zaspi, u originalu je tumačila Heder Legenkamp (Heather Lagenkamp), a u rimejku je igra Runei Mara (Rooney Mara).

Režiser rimejka Semjuel Bejer dosadašnju karijeru je gradio u svetu video spotova i reklama. Njegov prvi spot je onaj koji je snimio za „Smells Like Teen Spirit“ (1991), generacijsku himnu grupe „Nirvana“, a „Strava u ulici Brestova“ mu je prvi dugometražni igrani film.

Povezana vest:  Met Dejmon čeka treću ćerku

Autor originala Ves Krejven, koji je protestovao zbog toga što nije konsultovan za rimejk, snimio je nekoliko uticajnih filmova strave i užasa: „Zadnja kuća levo“ (1972), „Brda imaju oči“ (1977), „Zmija i duga“ (1987), kao i trilogiju „Vrisak“ (1996, 1997, 2000). „Strava u ulici Brestova“ smatra se njegovim najznačajnijim ostvarenjem.