Emir KusturicaOmaž program Nikiti Mihalkovu i Emiru Kusturici, dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“

Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i jedan od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emir Kusturica. Oba laureata će prisustvovati Festivalu tokom kojeg će im biti dodeljene nagrade, a od 8. jula počinje Omaž program posvećen ovim velikanima savremenog svetskog i evropskog filma.
Nikita Mihalkov neće biti u mogućnosti da se dugo zadrži na Paliću jer trenutno snima film, ali će biti organizovana specijalna konferencija za novinare u subotu, 13. jula, od 19 časova, a nagrada „Aleksandar Lifka“ će mu, kao i Emiru Kusturici, biti uručena iste večeri tokom svečane ceremonije otvaranja Festivala (13. jul, 21h, Letnja pozornica, Palić).

Povezana vest:  Frirsova "Filomena" jedan od favorita za Zlatnog lava

Omaž program Nikiti Mihalkovu i Emiru Kusturici (bioskop Eurocinema, Otvoreni univerzitet Subotica)

Ponedeljak, 8. jul 2013.
17h – Sjećaš li se Doli Bel? (Emir Kusturica)
20h – Nekoliko dana iz života Oblomova (Nikita Mihalkov)

Utorak, 9. jul
17h – Otac na službenom putu (Emir Kusturica)
20h – Mehanički pijanino (Nikita Mihalkov)

Povezana vest:  Stiv Martin prvi put otac u 67. godini

Sreda, 10. jul
17h – Dom za vešanje (Emir Kusturica)
20h – Varljivo sunce 1 (Nikita Mihalkov)

Četvrtak, 11. jul
17h – Podzemlje (Emir Kusturica)
20h – Varljivo sunce 2 (Nikita Mihalkov)

Petak, 12. jul
17h – Crna mačka, beli mačor (Emir Kusturica)
20h – Sibirski berberin (Nikita Mihalkov)

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Povezana vest:  68. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA EKSPERIMENTALNOGNOG FILMA I VIDEO ARTA

Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, debate… i, naravno, najviše gostiju do sada iz cele Evrope.

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Erste Underground Spirit, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.