Miomir IDMiomir Rajčević o 8. Svetskom samitu medija za mlade

U okviru 8. Samita medija za mlade, koji se održava u Beogradu od 1. do 12. avgusta 2013. godine, sinoć je u Domu omladine Beograda počela besplatna smotra filmova pod sloganom FILM BEZ GRANICA – BESKONAČNA KREATIVNA ENERGIJA MLADOSTI. Ostvarenja treba da podstaknu učesnike Samita (koji dolaze iz više od dvadeset zemalja sveta) i beogradsku publiku da prihvate film kao kreativno izražajno sredstvo, ali u isto vreme i kao snažnu poruku koja pomaže da se bolje shvati svet u kojem živimo i doprinese pozitivnim promenama, razumevanju različitosti i rušenju stereotipa i predrasuda. Filmovi se prikazuju do 10. avgusta svake večeri od 21 sat, u organizaciji Medijskog edukativnog centra, Balkan plus internacionala i Doma omladine Beograda.
O osnivanju, radu i ciljevima Svetskog samita medija za mlade, programu 8. Samita, uticaju medija i njihovom korišćenju od strane mladih, kao i saradnji Medijskog edukativnog centra sa Domom omladine Beograda, razgovarali smo sa Miomirom Rajčevićem, predsednikom Medijskog edukativnog centra.
„Tokom nekoliko godina, na raznim međunarodnim skupovima vezanim za medijsku i informatičku pismenost, medijsko obrazovanje i generalno medije, sretao sam se sa predstavnicima različitih organizacija i institucija iz celog sveta. Neprekidno smo razgovarali o povećanju nasilja u svetu, o rastu siromaštva, o zapostavljenim generacijama mladih. Posledica tih neformalnih sastanaka je bilo formiranje osnivačke grupe organizacija, koja je stvorila uslove za održavanje osnivačkog Samita u Los Anđelesu 2006. Na Samitu 2008. godine u Beogradu osnivači su pokrenuli inicijativu da se samit formalizuje, da to bude u Beogradu i da Medijski edukativni centar postane glavna kancelarija Samita sa tri stalna mesta u Izvršnom odboru: generalnog sekretara, operativnog direktora i izvršnog direktora“, objašnjava Rajčević kako je nastao Samit.
Cilj Samita je da ojača pokret mladih zainteresovanih da se zajedno bore za poboljšanje situacije u svetu i da uz pomoć medija rade na razvijanju demokratije, građanskog društva i multikulturalne saradnje, radi stvaranja osnovnih uslova koji će obezbediti bolju budućnost za sve ljude.
„Prvi Samit je održan pod sloganom ‘Sedam glasova u isto vreme’, što simbolički predstavlja želju mladih iz celog sveta da se aktivno uključe u traženje rešenja za poboljšanje stanja u sedam osnovnih oblasti delovanja Samita, a to su mladi, siromaštvo, zdravlje, okruženje, diskriminacija, ženska prava i nasilje. Ovih sedam tema odredili su delegati prvog Samita, kojih je bilo 86 iz 26 zemalja, trudeći se da njima determinišu najveći deo problema koji se javljaju u celom svetu. Takođe, Samit se trudi da mlade učesnike obuči da koriste medije kao najsnažniju alatku 21. veka. Pomoću medijskog i informatičkog opismenjavanja mladi stiču znanja i veštine neophodne da se aktivno uključe u procese pozitivnih promena u društvu“, kaže Rajčević.
Samit ima članove u preko 40 zemalja, a samo članstvo nije neophodan uslov za učestvovanje, jer svi koji apliciraju i ispune osnovne uslove mogu da učestvuju u njegovom radu. Kao i prethodnih godina i ovogodišnji Samit obiluje gostima različitih profesionalnih profila vezanih za medije i medijsko obrazovanje.
„Na otvaranju Samita u svečanoj sali SANU govorio je i gospodin Alton Grizle iz UNESCO-a. Stigla nam je i delegacija iz Mađarske, Romedia-BUVERO projekta uključivanja romske populacije u procese medijskog opismenjavanja koji će Medijski edukativni centar razviti i u Srbiji. Odlićnu prezentaciju animacije i novih ideja stvaranja animiranih filmova održala je gospođa Hui-čing Čeng, profesorka animacije na Tajvanskom Univerzitetu na Tajvanu. Na samitu je i Jin Joo, direktor najvećeg svetskog pokreta stvaranja i promocije filmova mladih autora iz San Franciska koji će predstaviti Cinama Sports projekat beogradskoj publici i gostima Samita u Domu omladine Beograda. Dolazi nam i Majkl Adejemi iz Londona iz Nacionalne Filmske i TV škole Engleske, mladi autor koji će prisustvovati projekciji svog filma SODIQ, koji je prikazivan i u engleskom Parlamentu“, ističe Rajčević samo neke od učesnika.
Slogan ovogodišnjeg Samita je „Film bez granica – beskonačna kreativna energija mladosti“.
„Samit želi da podstakne neiscrpne resurse kreativnosti mladih kao beskonačni izvor energije koja može da pokrene promene i permanentno istraje u njima. Mladi traže budućnost koja im pripada i žele da se maksimalno uključe u sve procese u društvu koji mogu da im pomognu da se za tu budućnost i izbore. Sedam grupa raspravlja o sedam tema i formuliše deklaracije u sedam oblasti delovanja. Siromaštvo je i ove godine na prvom mestu kao najveći problem mladih koji generiše sve ostale probleme“, objašnjava Miomir Rajčević, predsednik Medijskog edukativnog centra.
Rajčević ističe film kao snažno sredstvo velikog uticaja koje tumači, podržava, protestuje, analizira i provocira, a koji je istovremeno deo medijskog spektra koji je najomiljeniji kod mladih.
„Film je idealan ‘nosač’ poruke, dopire brzo do svoje publike, a u današnje vreme munjevitom brzinom dopire do potencijalne publike preko društvenih mreža. Mi stimulišemo mlade da razmišljaju o temama koje su bitne za njihovu budućnost i pomažemo im da konvertuju svoje poruke u audio-vizuelne radove bez dijaloga ili sa malo dijaloga. Te poruke potom, kružeći po festivalima posebno zainteresovanim za produkcije mladih, skupovima i medijskim radionicama doprinose velikoj vidljivosti i uvećanju broja zainteresovanih da pomognu u rušenju stereotipa, predrasuda, diskriminacije, a doprinosi razumevanju i poštovanju različitosti i pozitivnim promenama“, objašnjava Rajčević.
U okviru 8. Samita, u Domu omladine Beograda će biti prikazano nekoliko vrednih filmova koji nisu na redovnim repertoarima bioskopa, a govore o problemima kojima se Samit bavi.
„Mali trud je potreban da se, kao u saradnji Doma omladine i Medijskog edukativnog centra, skrene pažnja sa komercijalnih filmova na filmove koji nose poruku o promenama koje su društvu uvek potrebne. Program u DOB-u je podeljen na tri osnovna dela, a to su filmske slike o svežoj istoriji Balkana, odnosno Jugoslavije, koju mi želimo da pokažemo gostima iz inostranstva koji ne znaju baš mnogo o istoriji ovog dela sveta. Izabrali smo ‘Tito i ja’ Gorana Markovića, ‘Neku čudnu zemlju’ Dragana Marinkovića i ‘Hitnu pomoć’ Gorana Radovanovića. Drugi deo čini nekoliko filmova koji ‘provociraju’, a treći prezentacije projekta Cinema Sports i filmskih ostvarenja mladih autora“, navodi Rajčević.
Cinema Sports predstavlja globalni filmski projekat u kojem Medijski edukativni centar i Samit aktivno učestvuju, a koji će omogućiti da se, 10. avgusta u DOB-u, prikaže međunarodna selekcija kratkih filmova posebno proizvedenih za ovu priliku. Prezenter ovih filmova će biti Jin Joo iz SAD-a, a sa publikom će istog dana razgovarati i proslavljeni srpski režiser Goran Marković, čiji je film „Tito i ja“, prikazan na početku ove filmske smotre. Svoj dolazak su najavila još dvojica proslavljenih srpskih režisera Dragan Marinković, 8. avgusta i Goran Radovanović, 9. avgusta, pred projekciju svog filma „Neka čudna zemlja“, odnosno „Hitna pomoć“.
Medijski edukativni centar se odazvao na poziv Doma omladine Beograda da zajedno organizuju seriju mini radionica za mlade zainteresovane za medijsko i informatičko opismenjavanje.
„Želimo da pokažemo i objasnimo da ne postoji oblast u kojoj mediji i internet nisu bitni. Znači da, bez obzira na profesionalnu orijentaciju, mladi treba da znaju osnove medijsko-informatičke pismenosti jer će im to sigurno pomoći u karijeri. Medijsko-informatička pismenost omogućava brzo i efikasno izražavanje stavova. želimo da se mladi aktivno uključe u razvoj društva i da promovišu ‘uključenost’. Naravno, ne manje važan cilj nam je i da pronađemo mlade koji žele da otkriju svoje medijske talente i da im pomognemo da ih razviju i koriste. Projekti će biti namenjenu uglavnom omladini, ali to ne znači da neće biti dobrodošli i svi ostali koji žele da nauče nešto o medijima“, objašnjava Rajčević.
Ni u svetu ni kod nas, prema mišljenju Rajčevića, mladi ne dobijaju deo medijskog prostora koji im pripada. „Medijski prostor je namenjen svima i trebalo bi da služi svima. Jedini način da se to zaista postigne je da se mladi aktivno uključe u osvajanje medijskog prostora, da pokažu da su naučeni i obučeni da medije koriste i da su spremni da se uključe u stvaranje medijskih proizvoda koji su po meri mladih i koji mogu da im koriste. Mi želimo i verujemo da je moguće da oni koji u naše ime odlučiju čuju glasove mladih i na njih reaguju što pre“, zaključuje Rajčević i dodaje da je upravo osnovni zadatak Samita da pretvori pasivne potrošače u medijskom okruženju, u aktivne učesnike u stvaranju medija.
Program projekcija po danima. Početak svake večeri u 21:00, ulaz je slobodan!

Povezana vest:  Otac Majli Sajrus kritikuje ćerku i seriju Hana Montana

08.08.2013.
„Neka čudna zemlja“ 91′, režija: Dragan Marinković
„Djui, mjuzikl“, kratki film, 11′, (Dewey-The Musical), Magnus B. Bjorlo Lisbaken, Norveška-Danska

09.08.2013.
„Hitna pomoć“ 81′, režija: Goran Radovanović
SODIQ, Majkl Adejemi, Engleska

10.08.2013.
CinemaSports, međunarodna revija kratkih filmova, prezenter će biti Jin Joo iz SAD
Drugi grad (The Other City), 45′, dokumentarni, Nefin Dinc (Turska) i Herkules Milos (Grčka)

Povezana vest:  Delfin sa veštačkim repom nova filmska zvezda