Ernst Stavro BlofeldZlikovac Blofeld se vraća na veliko platno?

Zlikovac Ernst Stavro Blofeld koga gledaoci pamte iz filma o Džejmsu Bondu u kome mazi belu mačku, mogao bi da se vrati na veliko platno na osnovu nagodbe studija MGM, produkcione kompanije „Danjaq“ i naslednika Kevina Meklorija, prenosi AP.
Meklori je bio koscenarista filma „Operacija grom“ (Thunderball) iz 1965. godine, ali je došlo do pravnog spora između njega i Ijana Fleminga, autora knjiga o Džejmsu Bondu.
Juče je saopšteno da su „Danjaq“ i MGM stekli sva prava koja se vezuju za Džejmsa Bonda i Meklorijevu zaostavštinu, ali uslovi nisu predočeni javnosti.
Pravni zastupnik porodice Meklori Vilijam Kejn rekao je da je Kevin Meklori kreirao jedinstvenog lika Blofelda i njegovu globalnu terorističku organizaciju SPECTRE, koji nisu bili u Flemingovom romanu, kao i da će fanovi Bonda širom sveta imati koristi od nagodbe.
Pravni spor datira od 1959, šest godina nakon objavljivanja Flemingove prve knjige o Bondu – „Kazino Rojal“.
Naslednici tvrde da je Meklori tada predložio Flemingu da se radnja budućeg filma o Bondu odigrava na Bahamima.
Fleming je navodno uzeo scenario i napisao roman „Thunderball“ izuzimajući Meklorija iz cele priče.
Nakon pravnih zavrzlama, Meklori je producirao film „Thunderball“ 1965, a zatim i „Nikad ne reci nikad“ (Never Say Never Again) 1983. u kome se Šon Koneri vratio ulozi agenta 007.
Te godine studio „Metro-Goldwyn-Mayer“ (MGM) i kompanija „Danjaq“ koju danas vodi porodica producenta Alberta R. Brocolija, snimili su film „Oktopusi“ (Octopušy) sa Rodžerom Murom u glavnoj ulozi.
Godinama se film „Nikad ne reci nikad“ izostavlja iz serijala o Bondu – ne nalazi se na listi filmova na zvaničnom sajtu posvećenom najpoznatijem agentu i nije se našao među filmovima u kolekciji „Bond 50“ koja je prošle godine objavljena povodom pola veka Džejmsa Bonda pod nazivom „Kompletna kolekcija 22 filma“.
Najnoviji film o Bondu – „Skyfall“, snimljen prošle godine, računa se kao 23. ostvarenje o agentu 007.
Dvadesetčetvrti film o Bondu u režiji Sema Mendesa trebalo bi da se pojavi u bioskopima 2015. godina.

Povezana vest:  De Niro ljut prekinio novinarku i napustio intervju