Jedan-u-milion„Jedan u milion“, istinita priča o snazi majčinske ljubavi
 
Izdavačka kuća „Vulkan“ objavila je nedavno knjigu Kristine Barnet „Jedan u milion“, istinitu priču o tome kako je odgajila svog sina, autističnog genija.
„Jedan u milion“ su memoari izvanredne žene iz urbane amiške porodice čiji sin sa dve godine dobija dijagnozu – autizam.
Sa tri godine, Džejk biva upisan u specijalni vrtić gde se deca slična njemu uče da steknu „životne veštine“ u nadi da će, kako piše Barnet, naučiti da vežu pertle do 16 godine.
Posle uvredljivog ponašanja nastavnika, Kristina Barnet odlučuje, i pored protivljenja supruga, da Džejka školuje kod kuće, u malom gradu u Indijani sa naglaskom na stvarima koje ga interesuju – kartice sa alfabetom, mape i puzle i kojima podstiče „iskru“ za koju zna da je poseduje.
Barnetovi ubrzo otkrivaju da je Džejk zapravo matematički i naučni genije sa koeficijentom inteligencije većim od Ajnštajnovog. Sa tri godine, Džejk je stotine bojica ređao po bojama spektra, nekoliko godina kasnije znao je 200 cifara broja Pi, sa devet je počeo da radi na teoriji u astrofizici za koju oni koji je razumeju veruju da će ga dovesti do Nobelove nagrade. Sa 11 je upisao koledž a sa 12 je počeo da predaje kvantnu fiziku na univerzitetu. I da, Džejk, ume da veže svoje pertle.
Barnetova, i pored malo samopromocije, je snažna, odlučna i inspirativna žena koja je u svojoj garaži otvorila obdanište za decu sličnu Džejku, koja se izborila sa teškom bolešću drugog deteta i svojom bolešću, sa finansijskim teškoćama u koje je porodica zapala pošto je otac ostao bez posla…
„Jedan u milion“ je inspirativna priča kako za roditelje „normalne“ dece tako i za one koji imaju decu sa problemima u učenju ili razvoju iako su neki roditelji kritikovali Barnetovu da kroz knjigu implicira da se autizam može pobediti odgovarajućom negom, uz dovoljno roditeljske pažnje, što nije baš tako.
Kako je rekla jedna čitateljka i majka dva autistična sina – „Jedan u milion“ je fascinantna priča o jednoj neobičnoj porodici koju svakako vredi čuti i pročitati ali ne i potpuni opis autizma.
Povezana vest:  Pokreće se “Dečiji kulturni centar Abrašević”