beldocs_2010Neprijatelj naroda najbolji na Beldoksu
Najbolji film 3. međunarodnog festivala dokumentarnog filma – „Beldoks“ u stranoj konkurenciji je britansko-kambodžanski film „Neprijatelji naroda“ reditelja Roba Lemkina i Teta Sambata, dok je pobednik u regionalnoj konkurenciji domaće ostvarenje „Zvezda je rođena“ Vanje Kovačević, saopštio je danas žiri.
Predsednica međunardnog žirija Elizabet Maršan, selektor finskog festivala „DocPoint“, uz konstantaciju da je međunarodna selekcija festivala bila odlična, istakla je da je nagrađeni film svetski priznatog britanskog reditelja Lemkina i mladog kambodžanskog novinara Sambata, „hrabar dokumentarac sa dubokim emocijama“. „Autori su odlično uklopili svoja iskustva i veštine i pristupili protagonistima na veoma human način i uspeli da otkriju surov mehanizam genocida u Kambodži, zbog čega ovo ostvarenje predstavlja istorijski dokument od velikog značaja“, kazala je Maršan na konferenciji za novinare u Domu omladine. Ona je dodala da je odluku o „Pobedniku Beograda“ u međunarodnoj selekciji donela zajedno sa srpskim filmskim kritičarem Aleksandrom Kostićem i nemačkim rediteljem i producentom Maksimilijanom Pletoom. Lemkin, s obizrom na to da je zbog problema sa avionskim saobraćejem sprečen da dođe u Beograd, prosledio je pismo u kome ističe da je ovo 11. značajno priznanje njegovom i Sambatovom filmu i da im mnogo znači što je priča o Kambodži naišla na snažan odjek kod žirija i srpske publike. „Kambodža i Srbija na neki način imaju sličnu prošlost i mi se nadamo da će ovaj film pomoći bar malo svim društvima da nađu svoj put iz mračne prošlosti“, poručio je britanski reditelj i izrazio nadu da će moći da prisustvuje sledećem „Beldoksu“.
Profesor Marko Babac, obrazlažući jednoglasnu odluku regionalnog žirija, u kome su bili i hrvatski producent i novinar Oliver Sertić i slovenačka rediteljka i producent Petra Seliškar, istakao je da film Kovačevićeve ohrabruje mlade, ali i pripadnike starije generacije da traže svoje ciljeve i bore se za njih. „Dramaturški čvrst, vizuelno jak, briljantno montiran sa univerzalnom porukom da ako imaš ideju, veruješ i radiš na njoj zajedno sa drugima, uspevaš, predstavlja doprinos kreativnom dokumentarističkom svetu“, dodao je Babac.
Posebno priznanje žirija u međunarodnoj selekciji pripalo je filmu „Hemoterapija“ poljskog reditelja Pavela Lozinskog, koji zajedno sa kamermanom Kasperom Lisovskim, prateći pacijente poljske bolnice na odeljenju za hemoterapiju, „pripoveda nezaboravne prriče na nesvakidašnji način“.
Nagrada za najbolju filmsku fotografiju dodeljena je Peteru Intergandu za rad na švajcarskom filmu „Svemirski turisti“ Kristijana Fraja, „koji nam otkriva retko viđeni paralelni svet“, dok je Nagradu publike osvojio dokumentarac „Tarot Srbija“ Ivana Ikića.
„Beldoks“ je ove godine raspisao konkurs za scenario, na koji je pristiglo 30 scenarija i sinopsisa, a najbolji je, po odluci komisije koju su činili Zzarko Dragojević i Milena Vasković, tekst „Prinudno sletanje“ Miroslava Nikolića. Po Nikolićevom scenariju, u kome on prati pilota tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine i njegovu želju da ispuni zavet dat pre mnogo vremena da služi i brani otadžbinu, trebalo bi da bude snimljen u produkciji „Beldoksa“ i na sledećem, četvrtom, izdanju festivala prikazan.
Direktor festivala Mladen Vušurović složio se sa odlukom žirija i odlučio da ove godine ne dodeli Nagradu direktora festivala.
Povezana vest:  Bred Pit u filmu o zombijima po romanu Maksa Bruksa