Gospodin Pibodi i SermanNovi američki i francuski filmovi „Megakoma“

Domaći bioskopi u martu ponudiće žanrovski raznolik program američke i francuske produkcije, od animiranog filma „Gospodin Pibodi i Šerman“, preko ekranizacije romana „Kradljivica knjiga“, filmova sa Festa „Grand Budapest hotel“ i „Plavo je najtoplija boja“, do romanse „Lepotica i zver“, najavio je distributer „Megakom film“.
Animirana avantura i komedija „Gospodin Pibodi i Šerman“ u režiji Roba Minkofa stiže na repertoar 6. marta.
Ova američka produkcija sinhronizovana je na srpski jezik, a glasove crtanim junacima dali su Svetislav Bule Goncić, Vasa Prvulović i Radoslav Milenković.
Prema scenariju Krega Rajta, Gospodin Pibodi je najpametniji pas na svetu i ume da govori. Šerman je dečak koga je Pibodi usvojio, jer – ako dečak može da usvoji psa, zašto pas ne bi mogao da usvoji dečaka? Kada se u priču umeša vremeplov Vejbek počinje nesvakidašnja avantura najdarovitijeg psa i simpatičnog dečaka na putu kroz istoriju čovečanstva.
Istog datuma počinje da se prikazuje film reditelja i scenariste Vesa Andersona „Grand Budapest hotel“, koji će srpsku premijeru imati na predstojećem Festu.
Za ovu kombinaciju komedije i drame okupljena je izuzetna glumačka ekipa – Rejf Fajns, Edvard Norton, Džad Lou, Sirša Ronan.
Prema sinopsisu, Gustav je legendarni konsijerž u čuvenom evropskom hotelu u periodu između dva rata. On je šarmantan zavodnik koji je ukrao srce stare bogatašice Madam D. Ona je iznenadno preminula, a testamentom mu je ostavila sliku neprocenjive vrednosti. Njen sin ni pod kojim uslovima ne želi to da dozvoli, pa Gustav odlučuje da ukrade sliku, a u tome mu pomaže hotelski potrčko Ziro Mustafa, koji se pokazuje kao najodaniji prijatelj.
Za 13. mart najavljena je premijera drame „Kradljivica knjiga“, u režiji Brajana Persivala. Scenario su pisali autor istoimenog romana Markus Zusak i Mihael Petroni.
Naslovnu junakinju ove izvanredne priče igra Sofi Nelise, a u ansamblu su Džefri Raš, Emili Votson, Ben Šnecer, Niko Lerš, Joahim Paul Ašbek.
Radnja se dešava u nacističkoj Nemačkoj i počinje 1939. godine. Zemlja zadržava dah. Smrt nikada nije imala toliko posla. Devojčica Lizel živi sa starateljskom porodicom. Dok se situacija pogoršava i mržnja postaje sve veća i opipljivija, Lizel počinje da krade knjige i deli ih sa drugima. U podrumu kuće njeni staratelji, Nemci, skrivaju jednog Jevrejina.
Francuski film „Plavo je najtoplija boja“, dobitnik Zlatne palme u Kanu, stiže u bioskope takođe 13. marta, ubrzo nakon učešća na Festu.
Ovu dramu i romansu režirao je Abdelatif Kešiš, koji je i autor scenarija sa Galijom Lakrua. Glavne uloge igraju Lei Sejduks i Adel Eksarčopulos.
Adela ne dovodi u pitanje svoju seksualnost sa petnaest godina. Njen život se menja kada upozna Emu, mladu ženu plave kose koja će joj omogućiti da otkrije strast, sazri i ostvari se kao žena. U prisustvu drugih Adela traži, gubi i ponovo nalazi sopstvenu ličnost.
Od 20. marta na bioskopskom repertoaru biće još jedan francuski film – „Lepotica i zver“ u žanru fantazije, romanse i trilera.
Reditelj Kristof Gans pisao je scenario sa Sandrom Vo-Anh, a glavne uloge igraju Vensan Kasel, Lei Sejduks i Andre Disolije.
Scenario je baziran na najranijoj poznatoj verziji tradicionalne bajke iz zbirke Gabrijel-Suzan Vilnev „La Jeune Ameriquaine et les Contes Marins“ (Mladi Amerikanac i morske priče) iz 1740. godine.
Neobično je što se u njoj pojavljuje veoma surova zver. Reč je o višeslojnoj bajci za decu i odrasle koja govori o snazi snova i sukobu ljubavi i materijalnih vrednosti, zbog čega je i danas aktuelna, navodi distributer „Megakom“.

Povezana vest:  Treći Merlinka klasik film festival u Kinoteci od 12. do 18. septembra