KM Plakat 2014-page-001Sutra počinje 61. Kratki metar

Sutra u 19,00 u Domu omladine Beograda poljski dokumentarac Joana u režiji Anete Kopaz otvoriće 61. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.
Protagonista filma Anete Kopaz je Joana Saliga, autorka bloga „Čustka“. Lepa, inteligentna i osetljiva žena. Joana uživa u svakom trenutku života. Uprkos bolesti i tome što joj je „presuđeno“ da joj je ostalo još samo tri meseca života.
Do 6. aprila za glavne nagrade festivala takmičiće se 53 ostvarenja iz inostranstva i 31 domaći film. Zajedno sa pratećim programima na Kratkom metru će za 5 dana biti prikazano 135 filmova.
Za selekciju je prijavljeno više od 1000 filmova iz celog sveta.
Na festivalu će pored domaćih autora biti prisutno desetak gostiju iz inostranstva, a u Žiriju će biti reditelj Nikola Majdak, glumica Hana Selimović, rediteljka iz Švajcarske Barbara Miler, filmski kritičar, selektor i programer mnogih festivala u Ukrajini Andrej Alferov i predstavnik filmskog festivala iz Kopenhagena Sesil Bjork.
Prateći program Komšiluk predstaviće najintigrantnije filmove u regionu, dok će Dijaspora otkriti ostvarenja srpskih mladih autora koji žive i studiraju u inostranstvu.
Zahvaljujući saradnji sa Eurokanalom u pratećem programu Smeh: Univerzalna čežnja biće prikazane neke od najboljih aktuelnih evropskih kratkometražnih komedija.
Tradicionalno, prateći program Vrelo! ponudiće publici angažovane dokumentarce, a za sve koji žele da pogledaju srednjemetražne i dugometražne dokumentarne filmove pripremljen je prateći program Zabranjeni glasovi: Top 10 selektora.
Pred svečano otvaranje u Domu omladine u terminu od 17,00 publika će imati prilike da vidi i izbor nagrađivanih ostvarenja sa Rimskog festivala nezavisnih filmova.
61. Kratki metar će se održati od 2. do 6. aprila u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra i bioskopu Fontana. Cena karte za sve projekcije je 150 dinara.

Povezana vest:  Dokumentarac o Svetislavu Pešiću premijerno na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma