new-yearDočekana Nova 2015. godina u Beogradu

Beograđani i gosti iz zemlje i inostranstva dočekali su Novu, 2015. godinu uz vatromet i muziku Vlade Georgijeva, Nevernih beba i di džeja Marka Nastića na otvorenim koncertima organizovanim na tri bine u glavnom gradu.
U novu 2015. godinu, više hiljada posetilaca ispred Doma Narodne Skupštine uveo je Vlado Georgijev, nekoliko stotina okupljenih na Trgu Republike ispratilo je staru godinu uz Neverne bebe, dok je sa di džej Markom Nastićem na platou ispred Fllozofskog fakulteta novu godinu dočekalo njih oko stotinu.
Doček ispred Doma Narodne skupštine obeležio je nastup folk pevača Nikole Rokvića koji je na binu pozvao svoju devojku, stavio joj prsten na ruku i zaprosio, a ona u mikrofon rekla da. Na toj bini je nastupila i Emina Jahović, a program će završiti Mira Škorić.
Na Trgu Republike posle Nevernih beba nastupiće Kraljevski apartman. Doček na toj bini počeo je nastupom grupe Balkanika, posle koje su nastupili Alisa i Kiki Lesandrić.
Prvi su doček počeli di džejevi na bini ispred Filozofskog fakulteta, a program će završiti Nikola Vanović.
Beograđane i goste glavnog grada nije sprečio minus od 10 stepeni da prisustvuju koncertima na otvorenom. Na ulicama je najviše bilo mladih, ali su se mogli videti i stariji građani kao i deca.
Na prilazima mestima gde se održavaju konceri nalaze se rampe pored kojih se nalazi obezbeđenje i proverava sve posetioce, zbog pirotehničkih sredstava.
Svuda se nalaze pripadnici policije i vozila hitne pomoći.
Duž Knez Mihailove ulice, kao i kod Skupštine nalaze se štandovi na kojima se prodaju topli napici – kuvano vino, rakija, topla čokolada, čajevi, a svi koji tokom dočeka ogladne, moći će da kupe pljeskavice, kobasice, kao i slatkiše.
U užem centru grada rade i mnoge pekare, picerije, buregdžinice.
U gradu se mogu cuti različiti jezici, engleski, nemački, makedonski, a grupa Slovenaca rekla je reporteru Agencije Beta da je u Beogradu najbolji provod i da su i ranije dolazili.
Za ljubitelje klasične muzike organizovan je koncert u Sava centru na kom nastupaju orkestri Kamerata Serbika i Beogradski simfoničari uz dirigente Bojan Suđića i Vojkana Borisavljevića, kao i Lidija Bizjak, Katarina Jovanović, Nemanja Stanković, Ljubiša Jovanović, Snežana Savičić.
Za novogodišnji program iz gradskog budžeta je izdvojeno 8,25 miliona dinara, od cega je za izvođače predviđeno oko 6,5 miliona dinara.
Prema procenama u Beograd je na doček došlo 100.000 turista, a grad, odnosno hotelijari, drugi ugostitelji i trgovci, zaradiće oko 15 miliona evra.

Povezana vest:  Mali:Beograd spreman za nadolazeći talas Dunava