chess rubber duck toy hallof fameGumena patka i šah u kući slavnih igračaka

Jedna od najpopularnijih igračaka tokom kupanja, gumena patkica „potopila“ je žestoku konkurenciju među igračkama i našla se pored šaha u američkoj nacionalnoj Kući slavnih igračaka u Ročesteru u državi Njujork.
Patkica i šah izabrani su među 12 finalista među kojima su se našli – sprava za pravljenje balončića od pene, društvena igra „Clue“ koja za temu ima rešavanje misterije ubistva, zeleni vojnik, Pekmen, Nindža kornjače…
-Ovogodišnje igračke predstavljaju krajnosti u svetu igre – rekao je Kristofer Benč iz dečjeg i kulturološko-istorijskog muzeja u zapadnom Njujorku gde se nalazi i Kuća slavnih igračaka, prenele su agencije.
Ove dve igračke su se našle među 51 igračkom koja je „primljena“ u nacionalnu Kuću slavnih igračaka. Prošle godine su primljene figurice iz Ratova zvezda i domine.
Gumena patkica se na tržištu prvi put pojavila 1800-tih, originalna patka nije mogla da pluta, ali je služila da je bebe žvaću.
Ona je 1940-tih postala plutajuća igračka za kadu i sada se proizvodi u raznim bojama i dezenima.
Šah, jedna od najstarijih igara na svetu, nastao je od drevne ratne indijske igre „čaturanga“ u kojoj su pioni predstavljali razne vrste boraca. Oko 1475. godine, u Engleskoj, šah je počeo da prerasta u igru kakva je danas.

Povezana vest:  Mađarski naučnici: Psi stvarno razumeju šta im ljudi govore