tide of the century FranceFrancuska: 10.000 turista čeka da vidi „plimu veka“

Nakon pomračenja Sunca, očekuje se da će retko poklapanje astronomskih faktora večeras izazvati „plimu veka“, prirodni fenomen koji će posebno biti spektakularan u francuskom zalivu Sen-Malo, u Lamanšu, i na hiljade znatiželjnika hrli da posmatra nivo vode koji bi trebalo da dostigne visinu četvorospratnice.
Oko tog kamenitog ostrvca, sa kog se uzdižu tornjevi srednjovekovnog utvrđenja, večeras u 20 sati i sutra nivo vode bi trebalo da dosigne 14,15 metara, što odgovara visini četvorospratnice, saopštila je Hidrološka i okeanografska služba francuske mornarice (SHOM).
Na hiljade znatiželjnika pohrlilo je tim povodom na ostrvo Mon Sen Mišel, jedne od najznamenitijih francuskih turističkih atrakcije.
Mon Sen Mišel je drugo mesto u svetu, posle zaliva Fandi u Kanadi, gde je razlika između plime i oseke najveća.
-Biće veoma impresivno i spektakularno. Nadoći će velika masa vode koja će sa potom povući – izjavio je Nikola Veber, stručnjak za plime pri SHOM-u, prenose francuski mediji.
On je, ipak, pozvao na opreznost, jer će „more nadoći veoma brzo“ i podsetio na lokalnu poslovicu koja kaže da „more u Mon Sen Mišelu napreduje brzinom konja u galopu“.
-Možda ne baš kao konj u galopu, ali svakako kao čovek u trku – precizirao je Veber.
Suprotno svom nazivu, „plima veka“ se događa otprilike svakih 18 godina.

Povezana vest:  Beograd radno vreme ugostitelja u centru ograničio od 06.00 do 24.00

PHOTO: GUILLAUME SOUVANT | AFP