Brasil. 2014Svetski kup: opasnost od punjenja uređaja na javnim mestima i povezivanja na neobezbeđene WiFi mreže u Sao Paolu

Kako je prenos podataka u romingu mobilnih telefona uglavnom veoma skup, mnogi putnici na Svetski kupu u Brazilu verovatno će se odlučiti da koriste samo besplatne Wi-Fi pristupne tačke, a verovatno neće puno razmišljati o bezbednosti. Ovo je veoma rizičan pristup, jer svi podaci koji se šalju ili primaju na otvorenim Wi-Fi mrežama mogu biti presretnuti. Lozinke, PIN brojevi i drugi osetljivi podaci takođe mogu pasti u ruke sajber kriminalcima, ako se koriste javne stanice za punjenje uređaja – u Brazilu ovi javno dostupni punjači mogu biti veoma opasni.

Nesigurne Wi-Fi mreže
Stručnjaci za bezbednost kompanije Kaspersky Lab sproveli su istraživanje Wi-Fi pristupnih tačaka u Sao Paolu. Vozili su se 100 km po gradu i prijavili na više od 5.000 različitih pristupnih tačaka popularnih među turistima – parkovima, tržnim centrima, aerodromima i drugim atrakcijama. Istraživanje je pokazalo da 26% od 5.000 otvorenih Wi-Fi mreža u Sao Paolu ne koristi nikakvu enkripciju.
Imajući ovo u vidu, stručnjaci kompanije pripremili su listu preporuka za one koji putuju u Sao Paolo za Svetsko prvenstvo 2014:
Uvek pristupite bilo kojoj Wi-Fi mreži preko VPN konekcije. Ako je nemate, preporuka je da je instalirate na svim uređajima – smart telefonma, tabletima, laptopovima, itd
Ako Wi-Fi mreža bloira vaš VPN, izbegavajte korišćenje te mreže. Ako nemate nikakvog drugog izbora, bolje je da koristite Internet preko TOR Browser pretraživača zajedno sa vašim DNSCript postavkama sa vašeg uređaja.
Ukoliko posedujete Access Point, molimo vas da proverite da li vaš firmver najnovije verzije. Ako nije, nadogradite ga.
Ne ostavljajte Access Point sa podrazumevanim podešavanjima prodavca; promenite ih i postavite nove jake lozinke.
Proverite enkripciju koju vaš Access Point sada ima. Ako je WPA ili WEP, promenite ga da WPA2 sa AES podešavanjima. Onemogućite SSID emitovanje i uverite se da je mrežna lozinka jaka.
Ako nemate obezbeđenu mrežu tamo gde ste, ne brini o postavljanju slika odmah; sačekajte dok ne pronađete sigurno mesto za rad.

Povezana vest:  Canon osvežava ponudu projektora inovativnim modelima visokog kvaliteta, velike svetline i fleksibilne montaže

Lažne AC / DC tačke za punjenje

Zlonamerni AC / DC punjači u Brazilu će i napuniti vaše baterije, ali u isto vreme oni mogu neprimetno preuzetii informacije iz vašeg smart telefona. Presretanje će se desiti preko USB veze, preko koje se puni večina uređaja. U nekim slučajevima ovi lažni punjači mogu takođe instalirati malver sposoban da prati vašu lokaciju, krade beleške, kontakte, slike, poruke, kao i evidenciju poziva, sačuvane lozinke, pa čak i a cookies pregledača.
Preporuke
Nikada ne koristite punjače nepoznatih; umesto toga tražite mesta od poverenja da napunite uređaje.
Koristite bateriju odgovorno i pokušajte da nosite rezervnu sa vama, tako da možete da je koristite kada se primarna baterija isprazni.
iOS i neki Nokia uređaji imaju poklopce za dodatno punjenje baterije, koji takođe mogu da bude dobro rešenje.
Pokušajte da optimizujete vek trajanja baterije gašenjem nepotrebnih procesa i uključivanjem režima rada za avion kada mreža nije dostupna. Takođe možete isključiti zvuk, vibracije i tonove i druge aktivnosti koje troše baterijske resurse, kao što su animirane pozadine itd
Dmitrij Bestuzhev, šef Globalnih istraživanja i analize kompanije Kasperski Lab u Latinskoj Americi, prokomentarisao je: „Zlonamerni AC / DC punjači su realna opasnost za one koji putuju na velike događaje i nove destinacije. Sajber kriminalci znaju da ljudi daleko od kuće imaju potrebu za pristupom mapama, maršrutama i sve drugim vrstama informacija, i da imaju tendenciju da koriste sve raspoložive punjače, barem i na samo nekoliko minuta. Imajte na umu da možete da postanete žrtva i izgubiteosetljive lične podatke. Isto važi i za Wi-Fi, pogotovo ako se osvrnemo na tačke otvorenog pristupa kada želite da šaljete slike, lokacije i e-mail poruke. Sajber kriminalci mogu lako presreli vaše osetljive podatke,, tako da bi trebali preduzeti odgovarajuće mere bezbednosti. „

Povezana vest:  Sajber pretnje koje koriste temu vakcinacije