Testiranje maksimalnih brzinaSBB povećao početnu brzinu kablovskog interneta na 25 Mb/s

SBB je svim postojećim i budućim korisnicima kablovskog interneta nedavno omogućio da surfuju internetom, postavljaju ili preuzimaju fajlove sa mreže i gledaju HD internet video sadržaje po gotovo duplo većim brzinama – od 25 Mb/s pa sve do 120 Mb/s u zavisnosti od paketa.
Nova početna brzina koju SBB nudi je više nego duplo veća od prosečne brzine kablovskog interneta u Srbiji, koja iznosi 11,39 Mb/s na osnovu istraživanja koje je 2012. godine naručila Evropska komisija.

Zašto treba izabrati kablovski internet?

Na događaju koji je danas održan u SBB Teleparku testirane su kablovska i ADSL tehnologija, i novinari su imali prilike da se iz prve ruke uvere u superiornost kabla.
Test sa strimingom HD internet video sadržaja sa YouTube i Vimeo platformi na većem broju televizora, tableta i laptopova pokazao je veliku izdržljivost kablovske tehnologije, koja postaje sve važnija kako raste popularnost gledanja sadržaja u visokoj rezoluciji, koji zahtevaju veći protok, preko interneta. Prednost kablovske u odnosu na ADSL tehnologiju nije samo download, već i upload brzina, koja je višestruko veća od one koju omogućava ADSL tehnologija.

Povezana vest:  Lufthansa kupuje 30 aviona A320neo

Početna brzina dovoljna za petočlanu porodicu

Simulacija petočlane moderne porodice koja istovremeno koristi internet pokazala je da uz početnu brzinu od 25 Mb/s, koju nudi SBB, bez problema mogu da se podmire potrebe savremenog domaćinstva.

Da li je dostizanje ugovorene brzine zaista moguće?

Ono što je svakom korisniku najvažnije jeste da za uloženi novac dobije ugovorenu brzinu. Istraživanje koje je naručila Evropska komisija pokazalo je i da kablovski internet dostiže 91,4% deklarisanog kapaciteta, dok ADSL dostiže samo 63,3%.

Povezana vest:  Uz Moto Modove, uskladite svoj moto z uređaj sa onim što najviše volite

Čak i kada je maksimalna brzina od 120 Mb/s u pitanju, kablovska tehnologija omogućava korisniku da zaista ostvari toliki protok. Za razliku od ADSL tehnologije, kod koje udaljenost od centrale može uticati na pad ostvarenog internet protoka, kablovska mreža je takva da razdaljina ne predstavlja značajan faktor u postizanju deklarisane brzine.
Smanjenu brzinu protoka kod ADSL-a može prouzrokovati i istovremeno gledanje IPTV televizije, koja koristi istu internet konekciju. S druge strane, kablovska tehnologija ne funkcioniše na taj način, i istovremeno korišćenje kablovskog interneta i kablovske televizije ne utiče na brzinu protoka.
Tehnologija u konstantnom razvoju
Važno je da korisnici razumeju da nakon što jednom uvedu kablovsku infrastrukturu u svoj dom, dugi niz godina mogu da idu u korak sa novim tehnologijama i dobiju pristup sve većim brzinama, bez dodatnih ulaganja. SBB konstantno radi na razvoju kablovske mreže i trenutno raspolaže najsavremenijim DOCSIS 3.0 protokolom za kablovske modeme na celokupnoj teritoriji svojih korisnika, zahvaljujući čemu je u mogućnosti da im pruža velike brzine protoka.

Povezana vest:  Ovog vikenda prvi "hakaton" u Pančevu