UE590 R-Perspective BlackSamsung predstavio nove UHD monitore

Kompanija Samsung Electronics predstavila je novu liniju UHD monitora, UE590 i UE850, koja će se početkom juna naći na našem tržištu. UHD monitor UE590 dostupan je u varijantama 23,5 i 28 inča, dok model UE850 dolazi i u varijanti od 31,5 inča.
UE590 idealan je za korisnike koji traže kvalitetnu zabavu i zahtevaju živopisne vizuelne detalje, dok je kod modela UE850 unapređena rezolucija i dinamičko povezivanje za izuzetnu efikasnost u profesionalnom radu. Oba modela pružaju bogat kontrast i imaju kratko vreme odziva stvarajući realističnije vizuelno iskustvo.
„Naglašena realističnost i preciznost reprodukcije slike od velikog su značaja za vizuelni doživljaj, poboljšanje funkcionalnosti i produktivnosti, kao i za uživanje u zabavnim sadržajima kod kuće“ izjavio je Seog-gi Kim, potpredsednik i šef Korporativnog poslovnog tima, Odeljenja za reprodukciju slike u Samsung Electronics-u. „Odgovarajući na različite potrebe potrošača i stručnjaka, naši napredni UE590 i UE850 monitori nastavljaju brz prelaz tehnologije reprodukcije slike i digitalnog signala na novi UHD standard.“

Poboljšane vizuelne performanse

Predstavljanjem više od 8 miliona piksela i jasnoće detalja koja je 4 puta veća nego kod modela sa potpunom visokom definicijom (FHD, Full High Definition), UE590 i UE850 obezbeđuju najprecizniju moguću reprodukciju slike. UE590 i UE850 su jedini UHD monitori koji podržavaju FreeSync tehnologiju AMD-a, koja sinhronizuje učestalost osvežavanja slike monitora i broj slika u jedinici vremena korisnikove AMD grafičke kartice, što daje fluidan prikaz, sa brzim odzivom i bez smetnji. Vreme odziva koje može da bude čak i do jedne milisekunde kod modela od 28 inča omogućava korisnicima da vide čak i najbrže aktivnosti koje se odvijaju na njihovim ekranima, dok učestalost osvežavanja od 60 Hz eliminiše „seckanje“ slike.

Povezana vest:  Postani deo druge generacije polaznika neprofitne IT škole – IT Bootcamp

Mogućnosti povezivanja široke upotrebe

Zbog naprednih mogućnosti povezivanja, novi Samsung UHD monitori proširuju spektar funkcija dostupnih korisnicima, nudeći veću fleksibilnost i jednostavniju upotrebu. Iako obe serije UHD monitora imaju integrisane DP portove (DP, Display Port) i HDMI portove, 28 i 31,5-inčni UE850 poslovni monitori imaju Quad Interfejs koji se bez problema povezuje sa DP 2.1, miniDP, HDMI 2.0 i HDMI 1.4a izvorima. HDMI 2.0 i DP 2.1 podržavaju 4K rezoluciju na 60 Hz, što je dvostruko veća učestalost osvežavanja od maksimalne rezolucije HDMI 1.4a (4k na 30 Hz).
UE850 takođe dolazi sa četiri USB 3.0 porta, od kojih dva nude mogućnosti super-punjenja. Kako će super-puneći USB portovi omogućiti istovremeno punjenje više prenosivih uređaja, koje je tri puta brže od punjenja preko normalnog USB 2.0 porta, potreba za matičnom (doking) stanicom se eliminiše.
Zbog poboljšanja produktivnosti, UE590 i UE850 omogućavaju korisnicima da prilagode sadržaj koji se prikazuje na ekranu svojim potrebama. Program rada slika-po-slika (PBP, Picture-by-Picture) obezbeđuje reprodukciju sadržaja iz dva različita ulazna izvora, uz istovremeno održavanje kvaliteta slike. Na sličan način, do 25 odsto površine ekrana može da se pomeri na drugo mesto ili smanji ili poveća, bilo gde na površini ekrana.

Povezana vest:  Novi LG Cinema 3D™ monitor i monitor TV dostupni i u Srbiji

Udobnost i funkcionalnost ekrana

UHD monitori dolaze opremljeni kompletom za pričvršćivanje na zid u skladu sa VESA standardima, a UE850 dodatno proširuje mogućnosti gledanja sadržaja svojim postoljem sa podešavanjem visine (HAS, height-adjusted stand), te svojim mogućnostima rotacije u horizontalnoj, vertikalnoj i dijagonalnoj ravni. Poslovni korisnici takođe mogu da zadrže stalni odnos dimenzija prilikom rotacije UE850 poslovnog monitora u dijagonalnoj ravni, pomoću ugrađene funkcije rotacije prikaza (OSD, on-screen display) i softvera za automatsku rotaciju (Magic Rotation Auto).
Dizajnirani za upotrebu tokom dugih vremenskih perioda, UE590 i UE850 obezbeđuju manji napor prilikom gledanja sadržaja. Primenom jedinstvenog programa rada za čuvanje zdravlja očiju, monitori smanjuju štetna dejstva plavih svetala na oči korisnika, kao i napor očiju koji se dovodi s njima u vezu. Slično tome, funkcija Flicker-Free (bez treperenja) štiti oči od stalnog napora pri gledanju ekrana koji trepere, što se sreće kod standardnih monitora.

Povezana vest:  Nokia Messaging servis dostupan u Srbiji od maja 2010.

Ekološke performanse

Kako bi se profesionalnim korisnicima omogućilo da štede energiju, resurse i troškove, UE850 izrađen je uz upotrebu 30 procenata reciklirane plastike i sa kućištem bez PVC-a, uz istovremeno korišćenje novih tehnologija za uštedu energije. Funkcija za isključivanje UE850 Off Timer Plus smanjuje potrošnju struje i omogućava programiranje isključivanja uređaja, dok funkcija Smart Eco-Saving pomaže u smanjenju osvetljenosti monitora čime se povećava energetska efikasnost. UE590 dolazi sa sličnim rešenjem, Eco-Saving Plus.