Beskontaktne transakcije prema kategorijama

Porast beskontaktnog plaćanja u svakodnevnoj kupovini

Dok broj mobilnih NFC (near field communication) rešenja za plaćanje raste, sve veći broj potrošača očekuje da putem svom mobilnog telefona, samo jednim klikom, izvrši transakciju, bez obzira na iznos, gde god su prihvaćene MasterCard® i Maestro® platne kartice.

Kompanija MasterCard objavila je da će do 2017. svakom korisniku, koji poseduje mobilni telefon ili tablet sa NFC-om, biti omogućeno da izvrši transakcije, u određenoj vrednosti (u Evrozoni minimum će biti 25 evra), na svim beskontaktnim POS terminalima u Evropi. Pri transakcijama, korisnici će se identifikovati putem PIN šifre ili otiska prsta na telefonu. Ovo je veliki korak unapred ka standardizaciji beskontaktnog plaćanja, putem NFC uređaja, i predstavlja nastavak MasterCardove prošlogodišnje najave da će beskontaktno plaćanje biti moguće na svim lokacijama, na kojima su podržane MasterCard platne kartice i tehnologije, širom Evrope do 2020. godine.

Povezana vest:  LG započeo prodaju G Flex2 telefona globalno

Evropljani sve češće koriste mobilne uređaje za svakodnevne transakcije, kao brzo i praktično rešenje. U drugom kvartalu 2015. godine, transakcije putem mobilnih uređaja u Evropi su porasle za gotovo 170 odsto, u odnosno na prethodnu godinu, a u segmentu korisnika koji već koriste beskontaktno plaćanje, frekvencija je porasla za 20 odsto. Vrednost beskontaktnih transakcija u Evropi, merena u evrima, se utrostručila u odnosu na drugi kvartal 2014. U 2015. više od polovine beskontaktnih transakcija obavljeno je u prodavnicama hrane, 14,5 odsto u restoranima i barovima i 10 odsto u maloprodaji.

Kris Kangas, direktor beskontaktnog plaćanja u kompaniji MasterCard za Evropu rekao je: „Lista trgovaca, koji prihvataju beskontaktno plaćanje, konstantno je u porastu. Samo tokom poslednjeg kvartala smo najavili nove ugovore širom Evrope sa kompanijama kao što su Ikea u Austriji, MediaMarkt u Nemačkoj, McDonald’s u Belorusiji, Electric Castle festivali u Rumuniji, kao i implementacija sistema beskontaktnog plaćanja u kijevskom metrou. Potvrda da se krećemo ka potpunom prihvatanju beskontaktnog plaćanja pokazuje podatak da je u julu 2015. 43 odsto novih instaliranih terminala imalo mogućnost beskontaktnog plaćanja, što predstavlja rast od 21 odsto u odnosu na jul 2014. godine“.

Povezana vest:  Kompanija LG pomaže građanima koji su pretrpeli štetu od poplava

Tehnologija kompanije MasterCard za beskontaktno plaćanje, osim što pomaže trgovcima da smanje redove ispred kasa, olakšava svakodnevni transport običnim građanima. U junu ove godine, Transport for London (TfL) zabeležila je više od 100 miliona beskontaktno plaćenih putovanja od kada je ovaj sistem uveden u septembru 2014. To pokazuje da je jedna od 10 beskontaktnih transakcija u Velikoj Britaniji izvršena u TfL mreži, čime je ona jedna od najvećih beskontaktnih maloprodajnih mreža u svetu. U Rusiji, beskontaktno plaćanje omogućeno je u Moskvi i Sankt Petersburgu na parkiralištima, u metrou, i za kupovinu karata za gradski prevoz.

Povezana vest:  Sony Ericsson pokreće svetsko Facebook takmičenje za najbolji prikaz novih proizvoda

Havier Perez, predsednik MasterCard za Evropu zaključio je: „Potrošači u 40 evropskih zemalja koriste beskontaktno plaćanje kao deo svakodnevnog života. U Češkoj 61 odsto transakcija u prodavnicama, koje podržavaju MasterCard® i Maestro® platne kartice, je beskontaktno, a slični trendovi rasta prisutni su u Poljskoj (41 odsto), Mađarskoj (27 odsto) i Slovačkoj (27 odsto). Svaki put kada korisnici vide logo beskontaktnog plaćanja, mogu da koriste bilo koji uređaj koji podražava ovaj sistem plaćanja – bez obzira da li su to kartice, mobilni telefoni ili drugi uređaji – u zemlji i u inostranstvu“.