googleGoogle odustaje od Windows zbog napada hakera

 

Internet gigant Google polako odustaje od primene Microsoftovog operativnog sistema Windows u svojim kompjuterima, zbog bojazni od njihove ranjivosti na hakerske upade, objavio je danas londonski dnevnik Fajnenšel tajms.

Pozivajući se na više saradnika Google, list navodi da je proces odustajanja od najpopularnijeg operativnog sistema u korist Appelovog „meka“ (Mac) pokrenutog u januaru.

Povezana vest:  Kaspersky Lab se pridružuje „Enterprise Ethereum” alijansi

-Više nećemo raditi sa Windows, iz bezbednosti – citira FT jednog od saradnika Google i dodaje da su kompaniju na ovakav korak naveli poslednji napadi hakera iz Kine. Kompanija „McAfee Inc“, specijalizovana za bezbednost kompjutera je ranije objavila da su hakeri pri upadima na operativne sisteme Google i drugih kompanija koristili dotad nepoznate „rupe“ u brauzeru Internet explorer, prisutne u svim verzijama Windows.

Povezana vest:  Slušate li svoju publiku, ili i dalje pričate sami sa sobom?

-Stalno se radi na povećanju efikasnosti našeg poslovanja, ali ne komentarišemo konkretna operativna pitanja – navodi se u saopštenju kompanije. Google, koji je već usavršio programe konkurentne ponudama Microsofta, radi na sopstvenom operativnom sistemu baziranom  na brauzeru Chrome. U martu je Google zatvorio svoj pretraživač u domenu „.cn“ preusmeravajući kineske zahteve na necenzurisani hongkonški sajt, izazvavši negodovanje kineskih vlasti.

Povezana vest:  Dve trećine korisnika se susrelo sa sadržajem opasnim za decu na internetu u 2014